Пращат бездомни в отрезвителя

Общинските жилища в Перник не стигат, бедстващи ще живеят в болнични стаи

Пращат бездомни в отрезвителя      | StandartNews.com

Перник е на ръба на нов апокалипсис след кошмарното земетресение от 22 май. Стотици семейства бедстват вече пет месеца в порутени от бедствието жилища. Всяка втора къща е напукана, всяка десета е с конструктивни поражения и трябва да се укрепва с бетонни пояси и желязо.

Малцина получиха помощ от държавата и си купиха сглобяеми домове. На пръсти пък се броят тези, които взеха парично обезщетение. Средствата обаче не стигат, за да стегнат бедстващите постройките си. Затова в момента цяла армия клетници чака в ужас първия сняг в палатки и фургони или при роднини. Нова драма застигна от вчера местните заради първите по-студени дни. Хората избягаха панически от походните жилища и се скриха обратно в руините. Те замръкват на тъмно, но топло под опасно напукани стени и тавани, които могат да се срутят всеки момент над главите им. Там обаче поне могат да палят печки на дърва и кюмюр, за да се спасят от студа.

"Отчаяни сме. Това не може да продължава. Обещават, че ще ни помогнат, а продължаваме да живеем в полуразрушени постройки и в ужас".  Страхът се чете в очите на 56-годишния Богдан Симов. Човекът е сред най-пострадалите в село Дивотино. Къщата му е в окаяно състояние. Надзидът трябва да се бутне и построи наново, защото тухлите са се изместили. Стените са се пръснали като солети, а покривът е помлян. Мъжът успял да събере каквото може от спестявания и близки и поне да направи бетонни пояси на първия етаж. За покрива му трябват още поне пет бона, а няма откъде да ги вземе. Все още чака да бъде разгледана молбата му в Комисията по бедствия и аварии, но дори да му отпуснат пари, за ремонти вече е късно. А покривът тече в дъждовете. За да не стане късо съединение в намокрената инсталация, стопанинът е спрял тока в дома си и със семейството му живеят на свещи. Друга част от хората, чиито домове са поразени, са намерили покрив при близки и роднини. Тъпкат се като сардели, не знаят как ще устискат до пролетта. Други обаче стоически продължават да живеят в порутените си жилища. От 8500 подадени молби междуведомствената комисия успяла да разгледа само 509, твърдят от инициативния комитет. Много хора сами ремонтирали къщите си, без да чакат държавата. Викали приятели и съседи, сваляли тухлите, почиствали ги и след това отново зидали. Без да се знае дали строят качествено. "По едно и също време се случиха земетресенията в Перник и в Италия. В Италия вече 90% от пострадалите домове са възстановени. Ние тук стоим и чакаме", ядосват се от гражданското сдружение. 222 къщи са с предписание за събаряне. Но нищо по тях все още не се прави. Според инициативния комитет само 1,6 млн. лв. били получени за ремонти на частни къщи. Това били обезщетения за 304 човека. Хората, които досега живееха на палатки, ще бъдат настанени в общински жилища. Но ремонтът в тях все още не е приключил, защото парите от междуведомствената комисия се забавили. Отваряме временни жилища от общинския фонд за най-пострадалите, каза кметът Росица Янакиева. 42 апартамента са пръснати в сгради на пет адреса в града, единият е в блок на ул. "Младен Стоянов" - 5. Молби за настаняване са подали до този момент 49 семейства. За ремонт на сградния фонд до условия, приемливи за живеене, обаче трябват 150 000 лева. Те са обещани от държавата, но все още се чакат. Търсят се и други спешни варианти. Според наши източници имало идея останали без дом да се пращат спасително в отрезвителя. Той не работи от месеци, а е оборудван с легла в стаите и може да подслони закъсалите.

Чакат се и първите сглобяеми къщи. От парите в дарителската сметка на Перник са поръчани вече първите 10. Има възможност за още поне 30. Сред първите щастливци обаче има и самотни възрастни хора, на които е нужна само една стая за подслон. В същото време семейства с малки деца се тъпчат в летни кухни по 8 души или в тесни пристройки, останали незасегнати от трусовете.

 

ПОМОЩИТЕ В ЦИФРИ

 

15 931 052 лева  - Общо отпуснати от държавата и дарени от институции и частни лица

От тях:

8 035 718 лева - Отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

 

7 048 800 лева - Отпуснати с постановления на Министерски съвет

 

120 000 лева - Отпуснати от Министерство на културата

 

700 000 лева - Дарени от ПП ГЕРБ на БЧК за Перник

 

26 534 лева - Дарени от частни лица и фирми на БЧК за Перник

 

ЩЕТИТЕ ОТ ТРУСА

 

На над 20 милиона лева възлизат щетите на пострадалите перничани от труса според подадените им молби за помощ

 

На над 10 милиона лева възлизат щетите на обществените сгради в Перник и региона според данните на общината

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай