Посланикът на Казахстан: Има възможности за икономически и културни връзки

Посланикът на Казахстан: Има възможности за икономически и културни връзки | StandartNews.com

Добрич. По покана на кмета на Добрич Детелина Николова на първо посещение в града бе посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин. След срещата си с градоначалникът дипломатът даде кратък брифинг, на който заяви: "По време на посещението си в Добрич бих искал да говоря за създаването на икономически, културни и други връзки. Мисля, че има много добри възможности за това". Н. Превъзходителство заяви, че това е била и темата на разговор с Николова, като допълни, че в последно време с всяка година се увеличават българите посещаващи родината му, както и потокът от сънародници на дипломата, идващи в страната ни.

Дипломатът заяви, че са се увеличили и децата от родината му, които идват на множеството фестивали, организирани в България. Той подчерта, че другата му задача е засилване на икономическото сътрудничество на регионите, като добави, че ще води разговори с предприемачи в селското стопанство от родината си за посещение на традиционния аграрен Добрички панаир. Избастин заяви, че основен интерес в сектора за Казахстан е животновъдството.

"Казахстан е зърнопроизводителен район и климатичните му условия дават възможност да се отглежда твърда пшеница, която се изнася в Европейския съюз, основно за Италия за макаронени изделия. Това е и една от задачите на моята визита - проучване на нови възможности и нови предложения за сътрудничество" - заяви дипломатът и добави: - "Има 35 съвместни предприятия между български и казахстански компании, предимно в средния бизнес, в областта на леката промишленост. Има и частни партньорства, които ние не проследяваме, но знаем за тях от Търговско-промишлената палата. Основен в стокообмена между двете държави е вносът на „Ром петрол" в България. За първото деветмесечие на миналата година стокообменът е 230 млн. долара. За Казахстан България изнася предимно козметика, хранителни продукти и продукти на леката промишленост. Основен проблем за увеличаване на експорта е голямото разстояние между двете държави" - каза още посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай