Поскъпва билетчето за рейс в Благоевград

Поскъпва билетчето за рейс в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. При това рекордно скъпо гориво имаме само два хода – да спрем губещите курсове или да увеличим цената на билета. Това твърдят собственици на транспортни фирми в Благоевград.

Двете дружества, които извършват градския превоз, вече получиха одобрението на общината за вдигането на билетчето за рейс с 10 стотинки. Така пътуването ще струва 90 стотинки, а не 80 стотинки. „Остава само да се разберем с колегите от фирма „Бистрица 96” кога да въведем новата цена. Може да е на 1 септември, може и по-късно.

Ще има поскъпване и в извънградските линии, неизбежно е. Изнемогваме, на червено сме, тъй като горивото е все по-скъпо, а в същото време пътниците намаляват”, заяви за агенция Стандарт Нюз управителят на най-голямата транспортна фирма в Пиринския край Петър Демерджиев. Той припомни, че на 1 май миналата година бе последното поскъпване на градския транпорт, тогава билетчето от 70 стана 80 стотинки. Превозвачите няма как да оцелеят, ако не увеличат цените. Другият вариант е да закрият куп губещи извънградски курсове. Сега те получават субсидии само за градския транспорт и за пътуването до високопланински селища, но с тях се покриват не повече от 20-30% от загубите. Проблемът е, че в себестойността на билетчето почти 60% от разходите са за гориво, пресмята шефът на „Пътнически превози”.

Той се жалва и от нелоялната конкуренция на такситата спрямо автобусите. Според него тя е направо престъпна. „Това мога да го твърдя и пред Светия синод, ако се наложи. Преди време дадох сигнал в НАП да ги проверят”, твърди Демерджиев. Порочна и стара практика на таксиметровите шофьори е да минават броени минути преди рейсовете и да качват пътниците. Возят ги на цената на автобусния билет, като най-често не включват апратите. По този начин се укриват доходи, които дължат като данъци на държавата.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай