Полиция пази Горни Дъбник след торнадото

Полиция пази Горни Дъбник след торнадото | StandartNews.com

Бурята отнесе покривите на повече от 100 сгради в Горни Дъбник

Плевен. Полицията ще пази от мародери съборените от урагана къщи в плевенското с. Горни Дъбник, където невиждана вихрушка отнесе покривите на над сто сгради. Потърпевши от сутринта започнаха сами да възстановяват щетите. Трудноподвижните и болни възрастни хора обаче се надяват на помощ отнякъде.

„Притъмня, изсипа се много вода изведнъж. Със сина ми стояхме вътре и внезапно чухме страшен тътен от срутване на постройка", разказа какво е преживял предишния ден 87-годишния Васил Маринов. Когато стихията отминала, той и сина му Янчо видели, че сайвантът от двора им го няма.

Вихрушката бутнала зидовете и натрошила керемидите. Дядото, който наскоро преживял инфаркт, се чуди откъде ще съберат пари, за да платят на майстори за ремонта. В стопанската сграда държал фураж за животните си. Синът му вдига безпомощно ръце, защото няма къде да приберат довечера домашните кокошки.

Още по-страховито вилнял смерчът из имота на 27-годишния Иван Иванов. Отнесъл целия покрив на жилището. Съборена е наскоро вдигната здрава ограда и стопански постройки.

„Никой до обяд на другия ден не дойде да попита от какво имаме нужда. Минаха само от пожарната да снимат пораженията, но от общината в Долни Дъбник не се появи никой. Не мисля, че някой ще се загрижи за нас, ще се оправяме сами", твърди собственикът.

В съседна сграда огромно дърво е като изскубнато от земята с изтръгнати здрави корени. Очевидци видели стълб от вода и отломки да се извива до небето. Торнадото вършало на зиг-заг само в един район на селото. По пътя му в ивица от 30-40 м. стихията помела всичко, което се изпречило на пътя й. На други места обаче дворовете останали непокътнати.

Служители на кметството описаха щетите, като първоначално обещаха на хората да пратят полиция там, където могат да влязат безпрепятствено апаши. Още вечерта до късно спасителни екипи закърпили покривите - там където живеят хора и някой може да пострада. За застраховани имоти не може и да става дума. От общината им казали, че няма да плащат за разрушени стопански сгради. Които са останали без покриви над главите си, могат да разчитат максимум на 370 лева.

"Хубавото е, че се размина без жертви", сподели кметът Тодор Йорданов. Според него кметството ще помогне на най-засегналите и бедните поне с материали. Местните се надяват и на помощ от държавата. Областната администрация е информирана за ситуацията. Комисията по бедствия и аварии ще реши какви финанси може да отпусне държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай