Осветиха първия купол на нов чудодеен храм

Осветиха първия купол на нов чудодеен храм | StandartNews.com

При градежа от основите на църквата, която щке носи името на покровителя на старозагорци Св. Игнатий, бликва бистра изворна вода

Стара Загора. На връх Светли петък, когато православната църква отбелязва празникът Живоприемни източник, свързан с обновлението на храма на Пресвета Богородица, бе осветен и поставен първия купол на новата църква „Св. Игнатий Старозагорски".

Водосветът бе отслужен от трима владици, двама действащи-Старозагорският, Галактион, и Западноевропейският, Антоний, и епископ Инокентий. „Още преди да налеем основите, бихме сонда и от 33-ия метър бликна чиста, изворна вода", припомни чудното знамение дядо Галактион. В този знак, водата бликва от дълбочина, колкото са годините на Спасителя Исус Христос, и духовенството и миряните наистина виждат Божи знак. След завършването на църквата е предвидено от този божествен извор да бъде изградена и чешма в двора. Православният храм, който ще бъде двукорабен, се строи изцяло с дарения. Само за грубия строеж от различни предприемачи са били дарени строителни материали за над 200 хил. лв, припомниха от епархийския съвет. „Бог ще предвиди средства и за довършването...", убеден е дядо Галактион.

От Старозагорската митрополия се надявят освещаването поне на част от новата църква, която носи името на покровителя на Стара Загора Св. Великомъченик Игнатий Старозагорски, да бъде през октомври. Тогава православният свят ще отблежи 200 години от мъченическата му смърт за вярата, той е бил обезглавен от агаряните. Духовенството и миряните се надяват за освещаването да посрещнат и мощите на Св. Игнатий, те се пазят в руския манастир „Св. Пантелеймон" в Атон. „Вече имаме благословението и братския отговор на Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей мошите да се изнесат от Света гора за известно време", посочи старозагорският митрополит. Дядо Галактион и представители на епархийския съвет планират в средата на май посещение в манастира „Св. Пантелеймон", за да измолят блогословението и на игумена и на братството в руския манастир, които единствено можели да разрешат изнасянето на светите мощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай