Нова ВиК мрежа в созополското село Равна гора

Нова ВиК мрежа в созополското село Равна гора | StandartNews.com

Созопол. Созополското село Равна гора е първото в общината, което ще има собствена пречиствателна станиция и нова ВиК мрежа. Старт на изграждането на съоръжението, водопроводната мрежа и канализационната система дадоха вчера /13.08/ градоначалникът на община Созопол Панайот Рейзи и кметът на созополското село Георги Станев. Символичната първа копка на съоръженето бе направена в местността „Аязмото”.

“Станцията за пречистване на водите поставя началото на бързото развитие на едно от най- големите села в община Созопол и ще осигури по- висок стандарт на живот на неговите жители”- каза кметът на община Созопол Панайот Рейзи

Над 5.5 млн лв. ще бъдат инвестирани в проектите за пречиствателната станция за отпадни води и за изграждане и реконструкция на водоснабдителната мрежа на село Равна гора.Над 4.6 млн.лв от средствата ще дойда от договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ с ДФ „Земеделие” по мярка321 по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Сред реализацията на проектите отпадните води на село Равна гора ще се пречистват в съответствие с националните и европейските стандарти.

Това ще доведе до дългосрочно разрешаване на проблемите, свързани с чистотата на водите на селото, в което живеят постоянно по-малко от 1000 души . Ще се подобри състоянието на околната среда, като риска от възникване на болести от замърсените води ще бъде сведен до миминум.. Като цяло изграждането на пречиствателната станция ще повиши качеството и стандарта на живот на жителите в с. Равна гора и ще намали различията с условията за живот в градска среда.

Това ще повиши и инвеститорския интерес към селото, убеден е кметът Георги Станев. Проектът за изграждането и реконструкция на ВиК мрежа в предвижда цялостна подмяна на съществуващата водна и канализационна мрежа и изграждането на нова, изграждане на домови отклонения на всички имоти , които са в регулацията на селото и възстановяване на асфалтови настилки. Дължината на канализационната мрежа е около 2 500 м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай