На ГКПП „Връшка чука” откриха паметник на граничаря

На ГКПП „Връшка чука” откриха паметник на граничаря | StandartNews.com

България помни своите граничари. Доказателство за това е новоизграденият скромен паметник на ГКПП „Връшка чука" за загиналите граничари в защита на границата със Сърбия, сподели при откриването му полковникът от запаса Георги Георгиев, един от първите командири на граничната застава на „Връшка чука".

Паметникът се намира на мястото на първия пограничен пост, край който по време на сръбско-българската война загиват първите граничари.

Общината в Кула е отделила мястото и е дала разрешително за изграждане на паметника. Но инициативата е на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, клуб „Граничар" и патриотичен клуб „Бдинци" – Видин. 16 неправителствени организации са отделили средства за граничарския монумент.

Паметниците на граничарите не са защитени от Закона за военните паметници и не се намират на вниманието на военното министерство и общините. Ще настояваме за промени в закона, като паметниците на граничарите също бъдат признати за военни, казаха бивши военни, служили по заставите в района.

Това е вторият паметник на граничари в Северозападна България. Първият се намира в двора на школата на МВР за обучение на служебни кучета в Берковица. Той е от гранит и е на граничаря Вергил Ваклинов. До фигурата в цял ръст на героя от камък е изваяно и неговото куче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай