Хайредин Мехмедов: Променяме Антоново, за да задържим младите

Бъдещето ни е в земеделието. Осигурихме бърз интернет, всяка баба има Фейсбук, казва на празника на града кметът

Хайредин Мехмедов: Променяме Антоново, за да задържим младите | StandartNews.com
  • Бъдещето ни е в земеделието. Осигурихме бърз интернет, всяка баба има Фейсбук, казва на празника на града кметът

-    Г-н Мехмедов, Денят на Св. Антоний – 17 януари, е празник на община Антоново. Същевременно на тази дата общината чества и Деня на религиозната толерантност. Разкаже как празнува Антоново?

-    На 17 януари Православната църква почита паметта на Свети преподобни Антоний Велики. На този ден се раздават содени питки за здраве, както го правим ние. Антоновден е още по-значим за нас, тъй като 17 януари е обявен за празник на град Антоново и е Ден на религиозната толерантност.

Тази дата не е случайна, тъй като празникът на нашия град е свързан с името на патрона на Антоново – Антон Кръстев. Той е бил партизанин от Тузлушката чета, загинал  през януари 1944 г. в разцвета на своята младост. Загинал е в борбата за по-справедлив и свободен живот. Нашият град носи неговото име от 8 декември 1949 г. Преди да дойде пандемията, в зависимост от времето, отбелязвахме празника или на централния площад в общината, или в читалището. Духовните лица в Антоново – християнският водач и мюсюлманският водач, отправяха молитви и изнасяха служби за благото на града и хората му. След това се даваше курбан и имаше развлекателна програма за жителите и гостите на Антоново.

-    Тази година как ще отбележите празника на града?

-    Миналата година предвид пандемията не празнувахме. И тази година ще е така. Ще поздравя чрез местните издания жителите на Антоново.

-    Как се роди идеята празникът на Антоново да бъде и Ден на религиозната толерантност?

-    Идеята е на бившия кмет на община Антоново Танер Али. Тогава аз бях общински съветник. Преди 7-8 години внесохме предложението в Общинския съвет и то се прие.

-    Енергийната криза, породена от лавинообразното нарастване на цените на тока, вече удари общините. Някои от тях обявиха режим на уличното осветление, за да издържат в кризата. Как се справя Антоново?

-    Трудно. В момента върви анкета на Националното сдружение на общините, за да се види колко ток сме плащали преди и сега. Все още удържаме положението.  Но се притеснявам какво ще се случи февруари и март. Ако се наложи ще съкратим разходи, за да имат хората улично осветление. Защото без него започват престъпленията по населените места. А при нас има малки населени места, в които живеят по 10-15 души и те се страхуват да стоят на тъмно. Искат да имат през цялата нощ улично осветление.

-    Кои са в момента проблемите на Антоново и с кои вече успяхте да се справите?

-    Основният проблем е безработицата, бягството на младите хора към по-големите градове и в чужбина.  Мъчим се да поканим инвеститори, които да създадат работни места, но районът ни не е много атрактивен.

Сред останалите проблеми са осигуряването на уличното осветление, асфалтирането на пътищата. Антоново има 60 населени места, плюс два квартала и общинския град Антоново. В половината от населените места вече сме сменили уличното осветление с лед осветление и разходите за енергия много намаляха. Идеята е всички населени места да бъдат с лед осветление.Асфалтирахме много улици в населените места. Изчакваме параметрите на държавния бюджет, за да видим какви средства ще ни бъдат отпуснати за капиталови разходи. Подготвили сме проекти в доста населени места, за да продължим с асфалтирането на улици. Общинската ни пътна мрежа вече на 90% и в много добро състояние. 

-    Срещате ли достатъчно помощ, разбиране и подкрепа от страна на държавата?

-    Досега - да. С отпуснати средства асфалтирахме доста улици. Успяхме да ремонтираме основно читалището в Антоново, което беше в окаяно състояние. Сега е прекрасно, има топлоизолация и климатици. Надявам се и с новите управляващи да имаме добри взаимоотношения.

-    Един от ангажиментите Ви към хората в Антоново бе осигуряването на бърз интернет, за да могат възрастните жители да са в непрекъсната връзка с децата и внуците си, които са принудени да бъдат на гурбет. Реализирахте ли този проект?

-    В Антоново вече имаме бърз интернет. Бяхме едни от първите, които кандидатствахме към Европейската комисия за това. Бяхме одобрени. Вече има навсякъде в града бърз интернет и хората могат да общуват с роднините си в чужбина. В големите населени места в общината също има бърз интернет. Старите бабички вече си имат фейсбуци и си комуникират с внуците.

-    Споменахте усилията си за привличане на инвеститори. Имаше идея италианци да правят завод за преработка на отпадъци. Ще се реализира ли този проект?

-    Да, имаше така идея. Но аз поисках инвестиционното намерение и становище от РИОСВ дали проектът е опасен. Община Антоново е едно прекрасно място с чист въздух. Исках да видя технологията, за да разбера дали няма да замърсят въздуха. За съжаление, инвеститорите не ми представиха технологията.

В цяла България, нито една община не иска да изгаря боклук на територията си. Затова решихме, че е по-добре да няма такъв завод и в Антоново – за да не замърсяваме въздуха.

-    Какви инвеститори се опитвате да привлечете?

-    Търсим инвеститори, които да се занимават със земеделие и с животновъдство.

-    Биоземеделието приоритет ли е за Антоново?

-    Да, разбира се. Имаме много малки земеделски производители, които развиват биоземеделие.

-    Районът на Антоново е известен с уникалната си природа. В каква посока развивате туризма в региона?

-    Опитваме се. Имаме уникален римски мост, но пътят до него е в окаяно състояние, защото дърводобивни фирми го разрушиха и сега се налага с наши средства да го възстановим.

Културно-историческо наследство има в Търговище – древния град Мисионис. Тук се създават много къщи за гости и хората могат да отсядат при нас и да отиват до Мисионис. Но и тук имаме един проблем. Инвеститор направи къщи за гости в село Малко Черковна и за съжаление не иска да си плаща данъците – данък сгради, такса смет и туристически данък, към община Антоново. Ще предприемем мерки да си приберем задълженията.

-    Общините от години настояват за  финансова децентрализация. Каква е Вашата позиция по въпроса?

-    Не съм привърженик на финансовата децентрализация. Ние, малките общини, които нямаме собствени приходи, няма да получим нищо. Това е добре за по-големите общини. За нас ще останат само местните приходи, а община Антоново почти няма такива.

-    Какъв е пътят за развитие на малките общини?

-    През последните 10-12 години бившите управляващи разделиха България на две. От едната страна са петте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, от другата страна са всички останали. Насочиха всички инвестиции към най-големите градове.

Ние, малките общини, искаме, когато инвеститори се обърнат към централната власт, тя да ги насочва към по-малките общини, за да се създадат работни места. Разговарям с хората, които си идват лятно време от чужбина. Никой не иска да работи на територията на община Антоново за минимална заплата или за 800 лв. Те са свикнали на големи заплати. Всички казват, че ако има работни заплати по 1500 лв., биха дошли да живеят в нашето населено място.

-    Гурбетчиите ли са най-големият инвеститор в Антоново?

-    Да. Като дойдат носят свежи пари и това веднага се усеща.

-    Какво ще пожелаете на хората от Антоново за празника?

-    Поздравявам всички жители на Антоново. Пожелавам им да сме единни, както досега и да продължим да работим за просперитета и общото благо на община Антоново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай