Има частен инвеститорски интерес за изграждане на СПА център в Джебел

Има частен инвеститорски интерес за изграждане на СПА център в Джебел     | StandartNews.com

Кърджали. Община Джебел е единствената в Кърджалийско, която има възможност да развиват бизнес с минерални води. Тя получи правото да ги предоставя на инвеститори, за да строят басейни, спа центрове, чешми.

От 2011г. кметът Бахри Юмер вече може да се разпорежда с минералното находище „Топлата вода". Това е добра възможност за постъпване на допълнителни приходи в местната хазна. Изворът е предоставен безвъзмездно на общината до 2036 г., срокът за стопанисване е за 25 г., а разработването му е включено в Стратегията за развитие на туризма в Джебел.

"Има заявен частен инвеститорски интерес за изграждане на СПА център в Джебел. Правим всички възможно да подпомогнем желаещите да развиват подобна дейност. Взети са вече проби от термалното находище и се очаква решение за качествата на водата като се изготви актуална и пълна балнеоложка характеристика с всички нейни показатели", коментира инж. Веска Димитрова, началник „ТСУ" в общинска администрация. По думите й т. г. започва проектирането на довеждащ водопровод от извора до центъра на Джебел. Идеята е в града да бъде изградена чешма за безплатно водоналиване. За реализацията ще се търси целево финансиране.

Първите стъпки за стопанисване на находището от общината вече са предприети, проверени са количествата течност, която се излива в секунда, определена е и санитарно-охранителната зона.

Желанието на джебелчани е градът им да се превърне в балнеокурорт. Доброто географско разположение на Джебел на пътя между Златоград и Кърджали, близостта до международното трасе през Маказа за Гърция ще оживи икономически района, ще създаде нови работни места и ще спре миграцията, смятат както общинарите, така и родопчани

Находище „Топлата вода" край Джебел

Находище „Топлата вода" е на около 1.5 км след последните къщи на град Джебел, в посока село Мишевско. Топлата минерална вода е около 35-36оС с голям дебит.По –възрастните си спомнят, че преди повече от 20 години там е имало оранжерии за производство на зеленчук, както и басейн с душове за ползване от населението. Днес басейнът е занемарен и водата е на самотек, без специално пречистване.

Предишни изследвания сочат, че водата е с температура около и над 32 градуса. Преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда.По мнението на местните хора водата в минералния извор е лековита, с много добри питейни качества, помага и при различни кожни заболявания и за зарастване на рани.Специалисти отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай