Християни от Кърджали участват в изграждането на православно просветителско средище

Християни от Кърджали участват в изграждането на православно просветителско средище  | StandartNews.com

Стотици християни от Кърджали участват в изграждането на православно просветителско средище към средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча" в квартал „Весечане". Само за няколко месеца от дарения са събрани над 100 000 лева, а много млади хора се включват с доброволен труд на строежа.

Основният камък за изграждане на втората част от манастирския комплекс– „Просветителска зала" към християнското средище бе положен на 24 юни т. г. с участието на двама митрополити – Пловдивския Николай, Великотъртовския Григорий. Залата се строи само и единствено със усилието, труда и средствата на хора, свързани с Кърджали. „Инициативата за образователната зала е на миряните в Кърджали. Те сами поискаха да има помещение, в което да се изнасят беседи за християнството и православната вяра", обясни свещеникът към храма отец Николай Величков. Идеята е да се превърне в духовно и просветителско средище за християните и да се посещава от деца от Родопите и цялата страна.Отец Николай Величков се надява освещаването да бъде на Коледа.

От няколко години в Неделното училище се обучават вече над 100 деца от 3 до 15 години. Винаги в края на учебната година децата, изучаващи православното християнско вероучение представят драматизации на старозаветна сцени от библейската история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай