Хасан Азис призова бизнеса да дава идеи в икономическия съвет

Хасан Азис призова бизнеса да дава идеи в икономическия съвет | StandartNews.com

Кърджали. Градоначалникът на Кърджали Хасан Азис покани представители на местния бизнес да се включат активно с идеи и предложения за възобновяване дейността на икономическия съвет към кмета. Пред работодателски и браншови организации Азис коментира, че срещата е продиктувана от желанието да се търсят механизми за решаване проблема със задлъжнялостта между общината и фирмите.

„Важно е да има чуваемост, да изясним позициите си и се предприемат конкретни действия за погасяване на задълженията, както от наша страна, така и от страна на местния бизнес", посочи Азис.

Към момента община Кърджали дължи на фирми и доставчици 12,8 млн. лв. Половината от тях са за капиталови разходи, а останалите за текущи разходи. Над 5 млн. лв. са просрочените суми, които общината очаква от юридически и физически лица.

„Ако заедно намерим работен механизъм, така че тези 5 милиона бъдат събрани, общината още същия ден ще препрати финансовия ресурс към бизнеса", заяви кметът на Кърджали.

Най-големият длъжник на община Кърджали е завод „Орфей", който дължи пари отпреди 10 години. За следващата седмица е насрочена среща със синдика на предприятието по повод дълговете на завода в размер на 1,167 млн. лв. В списъка на големите длъжници фигурират още областната болница в Кърджали, чиито задължения са 262 хил. лв., а дългът на ОЦК е 723 хил. лв.

Градоначалникът подчерта, че общината ще продължи да бъде лоялна към дружествата и очаква подобно отношение от партньорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай