Фандъкова прави проверка за Цар Освободител

Фандъкова прави проверка за Цар Освободител  | StandartNews.com

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи проверка как върви реставрацията на паметника на Цар Освободител.

Поводъд е сигнал на председателя на Асоциацията на реставраторите в България Стефан Белишки, според когото има законови нарушения.

"Всички проекти и обследвания години наред са правени от най – добрите конструктори, архитекти, скулптори. Така че това са хората, експертите, които трябва да кажат кое как и защо е направено. И в момента няколко института на БАН, няколко университета се занимават с този въпрос, така че всичко, което трябва да се направи ще бъде направено", каза Фандъкова.

По думите й досега паметникът е бил оставен на произвола на съдбата, и е имало реална опасност той да падне във всеки момент.  По думите на Фандъкова политическите заигравки по тези въпроси не са в интерес на никого и експертите са тези, които "сядат, обмислят, дават предложения и разбира се, си носят своята отговорност".

Кметът на София припомни, че проектът се изпълнява от Камарата на строителите, а общината не е дала нито една стотинка за това. "Смятам, че тези които дават парите, също имат голям интерес да контролират процеса, за да се дадат толкова пари, колкото трябва", заяви тя.

Йорданка Фандъкова каза това след като провери хода на изпълнение на строително-монтажните работи на ново осветление в Борисовата градина. Тя е уверена, че срокът за завършване на първия етап – края на ноември ще бъде спазен. Ще бъдат монтирани над 290 стълба с кралски фенери с 380 осветителни тела. Успоредно с тях ще бъдат монтирани и над 30 камери за видеонаблюдение. Първият етап струва над 1 млн. лв. Следващата година е предвидено да се ремонтира и входът откъм езерото Ариана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай