Фандъкова: Платена зона трябва да има, иначе - хаос

Фандъкова: Платена зона трябва да има, иначе - хаос | StandartNews.com

София. Платена зона трябва да има. Платеното паркиране е европейска практика и няма алтернатива. Алтернативата е хаос. Това каза пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Редно е да се обединим всички около философията и основната цел на тези промени – ограничаване влизането на много автомобили в идеалния център, допълни тя.

Фандъкова посочи, че синя зона има и в момента. Да не забравяме какво имаше преди това. Всички сме за това да има ред, но да не плащаме за него, каза още тя.

По думите на столичния градоначалник новата наредба за паркиране е трябвало да влезе миналата година, но тогава не е имало алтернативи за гражданите. Изчакахме момента, в който създадохме няколко алтернативи за хората. Неслучайно миналата година не се съгласих наредбата да влезе в сила. На 31 откриваме втория лъч на  метрото. Три буферни подземни паркинги отварят врати до края на септември. Това също е алтернатива, подчерта тя.

В понеделник стана ясно, че Фандъкова ще издаде заповед да се удължи с един месец издаването на винетни стикери за платено паркиране на живеещите в центъра на столицата.

Общинските съветници се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят какви промени в наредбата за паркиране в София трябва да бъдат направени, за да се улеснят живеещите в центъра.

От 1 септември в сила влизат нови правила, според които собствениците на жилища или наематели в централните синя и зелена зона ще трябва да плащат съответно по 150 или 100 лв. за годишен стикер, който им позволява да паркират пред жилищата си. За хората, които вече са купили винетки, също ще бъде направено изместване на срока с един месец. Те ще започнат да важат от 1 октомври, а през септември паркирането пред кооперациите ще бъде безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай