Фалира ломският завод на украинеца Деменюк

Фалира ломският завод на украинеца Деменюк | StandartNews.com

Фалира ломският металургичен завод на украинския безнесмен Виктор Дменюк, съобщават от бюрото по труда в града. От управата му е постъпило уведомление, че до края на януари ще бъдат съкратени 100 души. Причината – срив на международния пазар за суровини.

Виктор Деменюк бе представител на сънародника си Константин Жеваго в комбината в Кремиковци. През 2012 в Лом той откри свой завод – „Барит Майнинг", за преработка на метална суровина, като закупи голяма въртяща се пещ с дължина 60 метра от Кремиковци. Привлече и неговите кадри – Лилян Вачков, Райна Малчева, Явор Евтимов, Игор Маджарски. Заводът произвеждаше по технология, единствена в Европа, 50 000 т метални пелети годишно. В новата технология не се използват доменни пещи и кокс за гориво. Ние не произвеждаме, ние преработваме метали, обясняваха специалистите на жителите на града, които се безспокояха от възможно замърсяване.

За производствените нужди Виктор Демянук купи базата на закрития военнен завод в града, поделение на фирма „Пима". За произвоството на пелетите той вложи 8 млн. лв.

През 2005 година в Лом Демянук започна и производство на тръби от ламаринени рулони, за което вложи 3 млн. лв. Тях, както и пелетите, продаваше на заводи из цяла Европа. Общата инвестиция на украинеца в Лом достига 25 млн. лв.
Това е второто предприятие в Лом, което фалира през последната година. Първото бе италианската шивашка фабрика „Манифактуре форте". Тогава без работа останаха 200 жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай