Експерти по проекта за културна столица харесаха Пловдив

Експерти по проекта за културна столица харесаха Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Британският експерт Робърт Палмър, известен като човекът, дал нов смисъл на разбирането за култура в Европа, е в Пловдив. Гуруто на проекта "Европейска столица на културата", чиито две издания е председателствал, пристигна под тепетата заедно с Мери Милър, артистичен директор на Art-idea, за да споделят своя опит и да бъдат в помощ на Пловдив, който е сред четирите български града, допуснати до втория етап на престижния конкурс.

 

Според Палмър и четирите кандидатури от България в момента са с равни шансове. Преимущество може да се спечели на базата на работата, която всеки от тях ще свърши през оставащите до финала пет месеца.

 

След като в рамките на няколко часа се разходи по улиците под тепетата и разговаря с представителите на фондация "Пловдив 2019", англичанинът обяви, че в Пловдив има неща, над които може да се надгражда. Сподели, че е усетил една отявлена, силна културна идентичност, гордост и оптимизъм, както и воля да се работи за кандидатурата, а за това много от останалите състезатели могат само да завиждат. "Тук има и голямо количество творческа енергия, благодарение на която Пловдив може да спечели надбягването с останалите градове", коментира още авторът на изследването "Европейски столици на културата".

 

По думите на Мери Милър ако градът спечели състезанието, той ще бъде необичайна столица на културата. От една страна заради древните пластове, върху които се издига съвременният град, а от друга, защото е малко самотно място в Европа. "За да спечелите, трябва да изградите връзки с другите точки в Европа", смята Милър.

 

И двамата гости обявиха, че оттук нататък градът трябва да работи върху представянето си пред независимото жури не толкова на база древно наследство, колкото как ще се развие в бъдеще, за да стане по-добро място за живеене.

 

Според Палмър и Милър няма формула, по която се определя кой град ще спечели. В историята на конкурса е имало случаи, когато за европейска столица на културата са предпочитани най-малките и с най-малък брой жители градове. Освен това не е задължително да са столици на своите държави, нито пък да се намират в близост до голямо международно летище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай