Два месеца без Цар Освободител пред парламента

Демонтират паметника за реставрация, откриването ще е на 3 март 2013 г.

Два месеца без Цар Освободител пред парламента | StandartNews.com

София. Паметникът на Цар Освободител няма да радва столичани и гости на София за два месеца. Това става заради предстоящия ремонт на монумента.

Започва реставрацията на паметника на „Цар Освободител" в центъра на София. Това съобщи зам.- кметът на столицата Тодор Чобанов.

Проектът по ремонта  до момента се осъществява със средствата на руската неправителствена организация „Поколение", която е вложила 1 млн. и 200 хил.  лв.

Паметникът ще бъде ремонтиран до края на годината, а официалното му откриване ще се състои на 3 март 2013 година - Деня на освобождението на България, съобщи инж. Светослав Глосов, председател на Българска строителна камара.

По предварителни сметки реставрацията на паметника ще струва 1 100 000 -1 200 000 лева. „Твърде възможно е да има много скрити неща, които сега не могат да се установят. Ако са необходими още средства, фондацията ще финансира и това”, посочи Глосов.

По думите на специалистите процедурата по демонтаж на конника ще отнеме две седмици, а самата реставрация ще продължи два месеца.  Ще бъдат подменени и четирите крака на коня и вътрешния носител на тежестта на статуята поради некачествената сплав, от която са изработени.

Ръководителите на проекта обещаха, че монументът ще бъде основно почистен и ще бъде възвърнат към първоначалния си вид.

Паметникът е поставен през 1907 г. Той сериозно пострада от бомбардировки по време на Втората световна война и последният ремонт, който му е правен, е бил през 1944 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай