Дунав се покачва, но опасност за хората няма

Вълната се движи с 5 км в час, от Железни врата до Лом и трябват 38 часа.

Дунав се покачва, но опасност за хората няма | StandartNews.com

Видин/Лом. В събота Дунав при Ново село се покачи с 9 см и достигна безопасните 504 см. При Видин водният стоеж се вдигна с 10 см, а при Лом – с 12, с което стана 550 см, съобщават от АППД. Но заради високата вълна, която идва от горния участък на реката, у нас службите за защита на населението в общините започнаха наблюдение на реката и снабдяване с материали за изграждане на временни диги. Във Видин са готови с 400 чувала, които ще бъдат напълнени с пясък и поставени на рисковото за града място – Телеграф капия. То е най-незащитено и от него водата може да нахлуе в града. На Лом са нужни 300 чувала с пясък, с които да преградят 20 метра пробив, който се намира в района на пристанището. Мястото е най-ниската точка в града, от където водата може да нахлуе в района. Изграждане на временни диги започва само ако водата мине 820 см, обясни кметът на Лом Иво Иванов.

Дунав се покачва и предизвиква необичайни наводнения по горното и средното си течение, предават всички европейски агенции. След няколко селища по Дунав в Германия, реката вдигна на крак и жителите на Будапеща. Сърбия също се готви за прииждането. Пълноводието е причинено от проливните дъждове и от повишението на нивито на реките-притоци. 300 реки се вливат в Дунав, но само 30 имат значение за прииждането. Сред тях са Сава, Тиса и Драва. При пълноводие Сава влива в Дунав до 1600 куб. м в секунда.

При движението си водната вълна обаче губи силата си, защото се разлива в по-широкото си корито надолу. Средната и скорост е 5 км на час. Вълната към България спира и хидротехническият комплекс Железни врати. Ако неговото езеро, което има обем от 2,4 млрд. куб. м, има свободен обем, то то ще поеме част от водните маси, които се движат към българския участък. Останалите ще продължат пътя си .От Железни врати до Лом те стигат за 38 часа. Това време е достатъчно за изграждане на временни защитни диги и за мобилизация на населението.

Това вече се случи през април 2006 година. Тогава Дунав при Лом достигна рекордното за всички времена ниво в българския участък – 976 см. Градът бе спасен с временни диги, изградени от 53 000 чувала с пясък. От миналата година градът има нова железобетоннна защитна стена. Видин също е защитен с дига. В западния участък на реката у нас са изградени 90 км земнонасипни и бетонови диги. Малките видински селища – Ново село, Флорентин, Кошава, Арчар са построени на висок бряг и не се заливат от Дунава. На 200 метра от реката отстоят ломските Орсоя и Добри дол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай