Депутати съживяват Северозапада

Депутати съживяват Северозапада | StandartNews.com

Депутатите от Реформаторски блок (РБ) проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов и заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспаухов представиха във Видин новата специална програма за развитие на Северозапада. Целта на правителството е с нея да се преодолее изоставането на региона и той да достигне показателите на развитието на другите региони на страната. С нея се предвижда съживяване на икономиката, укрепване на човешкия ресурс и развитие на инфраструктурата и екологията.

В региона ще бъдат финансирани общо 549 проекта. Част от средствата ще бъдат целеви, а останалите – от европейските фондове. Разчитаме и на публично-частното партньорство, обясни Иван Аспарухов.

Сред големите проекти за съживяване на региона Иван Аспарухов посочи обновлението и разширяването на пътя Монтана – Ружинци – Видин, изграждане на скорстна ж.п. линия София – Видин, разширение на северната индустриална зона във Видин. За укрепване на човешките ресурси се предвижда преквалификация на младежи до 29-годишна възраст, предоставяне на жилища на специалисти. В момента недостиг на кадри изпитват областни и общински администрации у нас, каза още зам.-министърът. Предвиждат се и данъчни облекчения в изостаналите райони, които ще оставят в тях близо 200 млн. лв.

Вили Лилков и Борислав Великов изтъкнаха ролята на народните представители от региона за изработване на стратегията. Предстои приемането на политическо решение за изпълнението и. И двамата изтъкнаха, че средства ще се отделят само за стратегически проекти, които могат да доведат до промяна. Тя няма да настъпри за година – две, нужно е много време за това. Подкрепата за изостаналите райони в Германия дава резултати след 20 – 30 години, увериха депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай