Бургас изпревари Виена с нов способ за преработка на отпадъци

Какво каза кметът Димитър Николов

Бургас изпревари Виена с нов способ за преработка на отпадъци | StandartNews.com

Източник: flagman.bg

Бургас отново е пионер, но не само у нас, но и в европейски мащаб, след като днес бе открита новата анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Тя се намира на ул. "Крайезерна" непосредствено след Логистичния парк и ще обслужва три общини – Бургас, Поморие и Несебър. На официалната церемония по откриването присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът на Поморие Кунчо Гайдов, зам.-кметът на Несебър Иван Гургов, председателят на Общинския съвет в Бургас Михаил Хаджиянев, народният представител и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков, представители на Европейската комисия и членове на Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда 2021-2027“ г.  

Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците и е по-добра дори от тази в даваната за пример в много отношения австрийска столица Виена, а тази информация потвърди лично Аглика Павлова, представител на фирмата-изпълнител на проекта "Балканика биогаз". Вследствие на този процес ще се получава компост и метан. От биогаза ще се произвежда електричество и топлинна енергия.

Анаеробната инсталация ще има капацитет за преработка на 30 000 тона отпадъци годишно и ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. Общият бюджет на проекта е над 47 млн. лева.

Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на всички, които се включиха от страна на Община Бургас, Министерството на околната среда, изпълнителите и направиха възможно инсталацията да бъде факт. Той изтъкна, че изграждането на инсталацията започва във възможно най-неподходящото време – началото на пандемията, след това продължава през финансовата криза, рязък скок на цените на строителните материали, оборудване и обзавеждане.

„Трябваше през целия този сложен път да удържим и да направим възможно тя да се случи. Вече е факт. Немската фирма си удържа на думата и достави изключително качествено оборудване. Те са разработчици на цялата технология и ни увериха, че нашата инсталация по никакъв начин не отстъпва на качеството на работа на всички техни инсталации в Германия и наистина ще бъде от полза за отпадъците и за цялата екосистема на територията на тези три общини. Защото 30 000 тона отпадъци по-малко на година ще бъдат депонирани в депото в Бургас, което значи, че ние ще намалим обема, който там преработваме. Включително ще имаме възможност чрез ферментацията на тези хранителни отпадъци да произвеждаме биогаз, а от него електричество. А ако има нужда някъде от различни системи от биогаз, той ще бъде доставен. Така че ще сме много гъвкави в това отношение”, каза Димитър Николов.

Всеки от проектите, които финансираме, ни е важен, но най-важни са ни успешно изпълнените проекти. Община Бургас е един от бенефициентите, който след Столична община, може да се похвали с най-голяма бройка изпълнени проекти, устойчиво функциониращи след това, което за нас означава, че Общината разбира какво означава да сме всички заедно в общата битка срещу отпадъците. Респект към екипа на Община Бургас, каза Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на ОП "Околна среда" и главен директор на оперативната програма. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай