Благоевград иска нова църква

Благоевград иска нова църква | StandartNews.com

Благоевград. Символът на вярата в Благоевград - храм „Въведение Богородично", отбеляза 170 г. от освещаването му. Кулминацията на честването се състоя в Регионален исторически музей. Сред официалните гости бяха Неврокопски митрополит Серафим, кметът на общината Атанас Камбитов, областният управител Димитър Димитров.

"Вярата е онази обединителна сила, която ни е запазила през вековете. Може би няма друг народ, при който вярата, писмеността и духовността ръка за ръка да са изиграли толкова значителна роля в неговата история. Храмът е мястото, където човек търси размисъл и помощ. Храмът е и уединение, но и единност. Пример е начинът, по който е построена църквата „Въведение Богородично", каза в тържественото си слово Атанас Камбитов.

„Ние ще продължаваме да строим нови храмове. Изградихме 33-метров кръст, параклис на Свети дух. Дай Боже, догодина към септември, октомври да имаме възможност да направим първата копка на голям втори православен храм, защото го дължим на тези след нас, а и благоевградчани имат нужда от него", допълни градоначалникът.

Доклад на тема „Ролята на църквата „Въведение Богородично" изнесе уредникът в музея Елена Александрова. Архитект Костадин Сандев разказа за архитектурната характеристика на храма. Бе прожектиран и филм, посветен на историята на църквата. Възпитаниците на Неделното училище с ръководител Велиана Зашева впечатлиха с молитвата „Отче наш" и песнопения. Финалът поставиха танцьорите от ансамбъл „Бисер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай