Банско минава на местни продукти

Банско минава на местни продукти | StandartNews.com

Общината ще връща славата на Стария квартал

Градът възражда земеделието и животновъдството

Община Банско подема кампания за подпомагане на развитието на земеделието и животновъдството в региона. Целта е да се възродят традициите в региона и да се даде тласък на производството на земеделски и животински продукти. Защото градът не е само ски и зимен туризъм. А има своите предимства като климат и условия за развитието на тези два отрасъла. За да се осигурят качествени храни и за банскалии, и за хилядите туристи, които посещават населеното място. С произведените зеленчуци и месни продукти от банскалии ще се захранват нуждите на туристическия бранш в зимния курорт. Производството тук ще има гарантиран пазар. Ще може и да се контролира качеството съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград. Самата продукция пък ще е на по-приемлива цена, тъй като няма да се начисляват транспортни разходи. Защото не е едно и също стоката да идва от цех в Банско и от фирма в София. В момента кметството готви проект за хидромелиоративна система, за да се осигури поливане на земеделските площи. "Не приемам липсата на каквито и да е производства в хранителната промишленост - няма фирма, която да прави бански колбаси, няма мандра, няма хлебопекарна. Общината ще стимулира всяко бизнес начинание в тази посока. Защото пазарът само в града за храни е огромен и със сигурност подобно предприятие ще е на печалба", категоричен е градоначалникът на Банско Георги Икономов. Самите собственици на хотели, на механи и магазини ще са много по-спокойни, когато знаят, че стоката им е на една ръка разстояние. Винаги ще могат да реагират, да контролират качеството. Защото доставчиците им ще са от града, а не от далечни краища на страната. "Крайно време е това да се случи. Вперили сме поглед в ски центъра, в което няма нищо лошо. Но е много добра идеята да заложим на това, което е хранило банскалии векове наред - земеделието и животновъдството", споделя механджията Любен Пумпалов, по-известен с прякора си Дедо Пене.

Старият квартал край 181-годишната църква "Света Троица" в курорта Банско да се превърне в туристическа атракция. Това е друг приоритет за ръководството на общината, която иска да развие центъра на града. Защото в момента централната част е в сянката на горната част на населеното място, където е началната станция на лифта. Там основно се тълпят туристите, особено през зимния сезон. За целта Старият квартал ще се обогати с търговски улици, със занаятчийски ателиета. "Искаме да върнем гостите в автентичното Банско. Беше трудно, но се справихме с изготвянето на Общ устройствен план на общината. По този начин гарантираме визията на града за години напред, както и регламент за неговото развитие", твърди кметът Георги Икономов. Общината и туристическият бранш се обединиха в желанието си да наложат на пазара марка "Уникално Банско" за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от този край, предлагат се бански гозби и специалитети. За да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на курортния град.

Наплив от планинари от пролет до късна есен

От пролетта до ранна есен е напливът на планинари в курорта Банско. Наплив на любители на планината и преходите в гората отчитат хотелиери в града под Тодорка през последните години. Най-много са през отпускарските месеци юли и август. Идват заради планинския пешеходен туризъм и планинското катерене. Най-много са българите, но идват и чужденци, за да отдъхват в Пирин планина. Чуждите туристи пристигат от нашето Черноморие и от Бяло море в Гърция. Съчетават почивката на море с тази на планина.

В региона има много минерални басейни. Пътува се до Добринище, Баня и Огняново, където има множество минерални и лековити извори. Развит е и религиозният туризъм. Предпочитани са също риболовът и колоезденето. Има доста исторически обекти, които се посещават. Хотелиерите предлагат разнообразни летни пакети, които включват посещения до различни обекти в региона - чак до Рилския манастир и Мелник, до Парка за танцуващи мечки над Белица. Често се организират пикници за гостите в гората, където хапват и пийват сред природата. Община Банско също допринася за разнообразната почивка на туристите. Демонстрация на занаяти в курорта е поредната атракция за тях. Общината, хотелиерите, читалище "Никола Вапцаров" и Музейният комплекс осигуриха възможност българи и чужденци да видят как се майсторят различни неща в Посетителския информационен център всеки петък и събота през месеците юли и август. Провеждат се демонстрации на бански занаяти - дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири. В музей "Велянова къща" желаещите могат да тъкат на разбой. Съботните демонстрации са съпроводени и с автентична фолклорна програма. Мемориалният комплекс на свети Паисий Хилендарски също привлича туристи в Банско. Килията на автора на "История славянобългарска" е на приземния етаж, точно срещу портата на сградата. Всичко вътре ни връща с два и половина века назад. Иконостасът, където монахът се е молил, е вдясно от килийната врата. Вляво са масата, на която е писал "Историята", и леглото. В пода е издълбано дори скривалище, каквото е имало някога в килията на Паисий. На дървен рафт са струпани десетки църковни книги, някои от които наистина са от ХV-ХVI век. На горния етаж е параклисът. Интерес има от посетители и в къщите музеи на Никола Вапцаров и Неофит Рилски, както и в 181-годишната църква "Света Троица" в старинния квартал на курорта.
В момента се изографисва църквата "Света Троица", има и други проекти за ремонти в комплекса с храма. Ще бъде цялостно обновена и къщата музей "Неофит Рилски". Ще се изградят пътища до историческите забележителности край Банско.

Джаз и балкански ритми веселят гостите

Банско отдавна не е само ски. Курортът през летния сезон се превръща в културен и музикален център, за да привлече гости от страната и чужбина. Амбицията на кметската управа и на местното население е градът да е целогодишен курорт, за да не разчита туристическият бранш само на туристите през зимата. За целта всяка година се подготвя атрактивна и разнообразна програма. Най-наситена е тя през отпускарските месеци юли и август. От миналата година тук се провеждат два нови фестивала.

"Банско Бохеми" е празник на балканските ритми, който ще привлече на сцената си имена от популярната и автентична балканска музика. Ще се състои на 3 и 4 септември. Но преди него няма място за скука в културния афиш на общината.
Второто издание на друг нов фест - "Банско бийт", ще се проведе на градския стадион "Свети Петър" и на централния площад на 15 и 16 юли тази година. Местните хора и меломаните от региона и страната ще се насладят на таланта на изпълнители от различни стилове съвременна музика - поп, арт рок, етно, R&B. В една от фестивалните вечери ще има концерт на певец от световна величина. Традиционните летни театрални празници под наслов "На публиката - с любов" ще са от 1 до 7 юли. Да се насладят на някои от най-добрите постановки идват любители на Мелпомена от целия Пирински край. Лятната киномания под звездите ще е от 20 до 23 юли. Тя се организира от Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм". Проявата разкрива с помощта на филмови ленти красотата и природата и практикуването на екстремни спортове.
Банскалии очакват много гости и за емблематичната музикална проява в курорта - Международния джаз фест, който ще е от 6 до 13 август. В продължение на цяла седмица почитателите на музиката ще се насладят на някои от най-големите звезди в този жанр от цял свят.

Фестивалът "Банско Опера Фест" пък ще е от 25 до 27 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай