4.2 % ръст в държавния бюджет за общините в Добричко

4.2 % ръст в държавния бюджет за общините в Добричко | StandartNews.com

Добрич. В приетия републикански бюджет за 2014 г. е заложен и гласуван 4.2 % ръст за общините в Добричка област, съобщи на нарочна пресконференция депутатът от Коалиция за България от Добрички многомандатен избирателен район Пламен Желязков, който е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Това са пари, които общините ще получат за делегираните от държавата дейности, като в тазгодишния бюджет сумата бе 66 млн. лв., а за догодина са 68 792 хил. лв. Общо в републиканския бюджет средствата за общините в страната за делегираните от държавата дейности са в размер на 2 498 млн. лв." - каза Желязков. Той добави още, че за справяне с младежката безработица в бюджета за догодина има 110 млн. лв., като различното за догодина е, че те ще се дават на млади безработни на възраст до 24 години и не успели да си намерят работа в рамките на 4 месеца.

"Средствата ще се отпускат на база подадени данни от Бюрата по труда в страната, като ако не стигнат има готовност тази програма да се дофинансира със средства от националния бюджет" - каза Желязков. Той определи като "некоректно и популистко" изявлението на добричките депутати от ГЕРБ, който след приемане на републиканския бюджет заявиха, че държавата отказва пари на община град Добрич за реализация на водния цикъл. "Това не е вярно, а и в момента се работи по разрешаването на проблемите по ОП "Околна среда" и се преговаря за признаването на ДДС като разход. Надявам се да стане реалност, за да могат освен Добрич още Пловдив и Асеновград да подпишат договори и да започнат реализация на проектите си за водни цикли", заяви депутатът.

Той допълни още, че правителството очаква от новата фискална полиция, която ще следи акцизните стоки приходи за идната година в размер на около 200 млн. лв. и добави, че така ще се решат и част от слабостите в агенция "Митници". Новата фискална полиция ще е към НАП, като започва работа още от 1 януари догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай