350 се тестваха безплатно за диабет

350 се тестваха безплатно за диабет | StandartNews.com

Благоевград. 350 благоевградчани си направиха безплатни изследвания за диабет. Кампанията се проведе в Световния ден за борба срещу тази болест. Инициативата е съвместна на Младежи-ГЕРБ и Регионалната здравна инспекция. При прегледите се установи, 10 граждани имат завишени показатели на кръвната захар.  

„Превенцията и ранното диагностициране са едни от най-надеждните начини за борба срещу коварната болест”, сподели Вероника Николова от МГЕРБ, която бе организатор на акцията. Тя уточни, че идеята се зародила, след като попаднала на шокираща статистика за броя на болните от диабет в световен мащаб.

Данните сочат, че през 2011 година коварната болест е причина за над 4,5 милиона летални случая. Над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Очаква се през 2030 година  заболелите от болестта в света да достигнат 552 милиона души. У нас болните са близо 1 милион. От тях на лечение са над 500 000 души, около 350 000 са засегнатите от диабет, които дори и не подозират за това. "Най-важното е, че стана възможно да се проведе кампанията на младежите от ГЕРБ”, каза Вероника. През целия ден лекари консултираха гражданите как да намалят риска от заболяване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай