32 облекчени кредита за над 8,3 млн. лв. в Северна Централна България

32 облекчени кредита за над 8,3 млн. лв. в Северна Централна България | StandartNews.com

Велико Търново. Земеделски производители от Северна Централна България са получили финансиране от търговските банки общо за над 8,3 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Те са взели 32 кредита при облекчени условия с подкрепата на Националния гаранционен фонд, данните бяха съобщени по време на семинар в Арбанаси.

В този регион най-много са облекчените заеми, отпуснати на бенефициентите от Русенска област – 11 за над 2,8 млн. лв., съобщи Диана Дукова, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти" в НГФ. Земеделските производители от област Силистра са взели 9 кредита с подкрепата на НГФ, а в Разградска област – 5. Фондът е обезпечил 4 кредита за повече от 1,9 млн. лв. в област Габрово, а във Великотърновска област са 3 за над 1 млн. лв. По време на семинара е бил представен и един от успешните проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" на Хрисимира Иванова, управител на фирма "Извор 2005" ООД от село Младен, община Севлиево. Фирмата изпълнява проект за изграждане на силозно стопанство за съхранение на зърно. В рамките на проекта ще бъде изградена фуражна база с вместимост за 2 000 тона зърно. Дейностите са започнали преди два месеца, а срокът за изпълнение на проекта е две години. За реализацията на проекта фирма "Извор 2005" използва кредит, подкрепен с гаранция от НГФ.

Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Максималната стойност на гаранцията е 3 млн. лв. От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 259 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 109 млн. лева.

От Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", 122 „Подобряване икономическата стойност на горите" и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай