100-метрови скали стават атракция за туристи

100-метрови скали стават атракция за туристи | StandartNews.com

Благоевград. Прочутите Коматински скали над симитлийското село Брестово ще бъдат превърнати в туристическа атракция. Това предвижда проект на община Симитли за развитието на скалното катерене в региона.

И в момента нашенци и чужденци атакуват скалния масив, в който някои от скалите достигат до 100 метра височина. Геоложкият феномен отдавна е с национално значение. Идеално място е за отдих, разходки, планинарство и за вдигане на адреналина. „То и сега опитни катерачи посещават скалния масив „Коматиница”. Легендите разказват, че там някога хайдутите са крили златото си. Много фотографи пък снимат забележителни пейзажи и от двете страни на българо-македонската граница”, твърдят жители на село Брестово. Те припомнят, че преди десетина години американци искали да проучват терена за наличия на златни находища, но това така и не станало. А амбицията на община Симитли е да облагороди целия район край Коматинските скали с помощта на проект и с пари от Европа. Предвижда се строителството на беседки, поставянето на пейки, на кошчета за боклук, монтирането на чешма.

„Имаме идея да направим истинско влаче, но не ужасите, а на високия адреналин. То ще тръгва от самите скали и ще се движи по трасе с дължина 1,3 километра. Длъжни сме да се възползваме от този природен феномен. Целта ни е „Коматиница” да привлича туристи от страната и чужбина в нашата община”, категоричен е кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай