100 години парк „Свети Врач" в Сандански

100 години парк „Свети Врач" в Сандански | StandartNews.com

По повод 100-годишнината от създаването на уникалния парк „Свети Врач" в Сандански кметът на общината Кирил Котев тържествено откри паметна плоча на основателя на зеления оазис. Паметният знак е в чест на генерал Георги Тодоров и строителите Александър Дамянов, Никола Митрев и Борис Митов.

Камъкът, върху който каменоделец изписа имената им, е пещерно образувание от Пирин планина в местност над с. Илинденци и е дарение от частна фирма. Проектант на паметната плоча, която тежи около 6-7 тона, е арх. Тюлеков. Тя ще напомня на поколенията санданчани и гости на града за историята, природните и уникални богатства на курорта. В памет на ген. Тодоров бяха поднесени венци от общината, от общинския съвет и граждани пред неговия паметник в началото на парковата алея.

За 100-годишнината на парка се организира и крос за ученици от всички училища в Сандански. Стартът дадоха градоначалникът Кирил Котев и олимпийският шампион по колоездене Олаф Лудвиг.

Състезателите бяха разделени в няколко категории - момичета, девойки, момчета и юноши. На най-бързите в обиколката на част от парка бяха връчени от кмета и заместничката му Зорица Органджиева златни, сребърни и бронзови медали.
След финала на надпреварата деца от детските градини се полюбуваха на облагородената и почистена зона около емблематичната къщичка на Баба Яга в парка и новите изрисувани сцени от любими детски приказки в близост до най-посещаваното от малчуганите място. Стълбите, водещи до къщичката, бяха разширени и напълно обновени, в края им бе направен и нов детски пясъчник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай