Сряда,

Вернер Фаслабенд: Русия атакува, когато Западът беше най-слаб

От: Бойчо Дамянов -
3176
Вернер Фаслабенд: Русия атакува, когато Западът беше най-слаб
A
A
A

* Свидетели сме на създаването на нов световен ред

Вернер Фаслабенд е европейски експерт по отбраната и сигурността. от 1990 до 2000 г. е министър на отбраната на Австрия. Президент е на Австрийския институт за изследване на европейската политика за сигурност (AIES).

- Г-н Фаслабенд, изненадан ли сте от руската инвазия в Украйна?

- През месец юли миналата година Путин оповести своето становище по историята на Русия и Украйна и подчерта, че Русия, Беларус и Украйна са один народ.

Руският президент не би се занимавал с исторически анализи, ако зад това не се криеше нещо много по-важно - претенциите на Русия за контрол над Белорусия и Украйна.

Военната подготовка след октомври 2021 г. беше в тактическо отношение като учебник по военно дело. Русия избра момента, когато противниците ѝ бяха в най-неблагоприятни условия. От една страна, САЩ отслабени от изтеглянето им от Афганистан, Германия със слабо правителство след изборите, Франция с неясен изход от предстоящите избори, британският премиер в безпътица. 

От друга страна, икономическото развитие на Русия беше благоприятно - солидна финансова подложка, за да издържи определено време на всякакви санкции и достатъчно високи запаси от нефт и газ за зимния период.Във военно отношение Русия беше предвидила всички възможни сценарии на развитие и реакции на всякакви възможни изненади, така че Путин показа, че е майстор на политическата тактика. Дали обаче стратегията му ще се окаже печеливша, предстои да видим.

- Вероятно обаче и властите в Киев също са се подготвяли. 

- Отделянето на Донецката и Луганската народни републики през 2014 година благоприятстваха Киев в изграждането на украинско национално самосъзнание у населението в останалата част на страната, което по-рано, с изключение на отделни западни области, почти отсъстваше. С тази военна операция Путин се опитва да компенсира грешката, която Русия допусна последните 30 години, занемарявайки близостта с Украйна и давайки възможност да я отдалечат от Москва. През тези години в страната бе създадено доста широко антируско движение.

- Каква е целта на Путин - да окупира Украйна, да я постави под контрол, да покаже военната си мощ?

-Той обяви, че няма намерение да окупира Украйна, което за страна с такава територия и население така или иначе е невъзможно. Целта е Украйна да бъде поставена под контрол и това да засили позицията на Русия в света. Дали това ще е така или не, ще покаже бъдещето.

- Президентът на България Румен Радев заяви, че Путин може да спечели войната, но надали ще спечели мирът. Съгласен ли сте?

- Днес не е ясно дали след като установи контрол над Украйна, ролята на Русия като световна сила няма да се понижи поради изолацията от ЕС и САЩ. Както и поради попадането й под по-силна зависимост от Китай. Нещата, които стават днес, определено не са от полза и за ЕС в стремежа му към по-независима роля в света.

- През последните 20 - 30 години Русия се очерта като една от алтернативите на ЕС за търговско и инвестиционно сътрудничество. Днес отново са врагове. Какво ще прави по-нататък Европа?

- За Германия днес вече не САЩ, а Китай е най-големият търговски партньор, при това с доста солидна преднина. На трето място е индийско -тихоокеанският регион. Дори и САЩ да загубят още повече своето значение или Китай да забуксува, най-динамичните бъдещи пазари се очертават в южна и югоизточна Азия - Индия, Пакистан, Бангладеш и т.н. Тези страни през последните десетилетия имат силен демографски ръст и прогнозата до 2050-та година е, че тяхното население ще се увеличи с още 500 милиона души.

Но по-важното е, че расте тяхната средна класа, която на практика е носител на очаквания през следващите 25 - 30 години нов икономическия растеж в света. В Китай също, но там вече има достигнато известно насищане. За Европа в близкото бъдеще се очертават 4 значими пазара - Китай, САЩ, източна и югоизточна Азия и Русия.

- А Латинска Америка?

- Тя е със сравнително слаб демографски растеж и слабо развитие на средната класа.Европа ще трябва сериозно да преориентира своята политика, да излезе от концентрацията си върху Китай и САЩ и да отдели по-голямо внимание на индийско-тихоокеанския регион. 

- Няма ли това да доведе до отдалечаване на ЕС от САЩ?

- Естествено, интензивността на връзките между ЕС и САЩ ще намалява, независимо от това коя партия или кой президент ще бъде на власт в САЩ. Друг път няма.

- Нов световен ред?

- В момента се създава. И ние сме свидетели на този процес.

- Появи се информация, че украинският президент Володимир Зеленски се е обаждал на австрийския канцлер Нехамер. За какво може да го е търсил?

- Евентуално Австрия като възможен посредник и Виена като място за преговори между Киев и Москва, а също и като консултант как Киев би могъл да поеме статут на неутрална държава.Въпреки че за последното трябва най-напред да няма военни действия, да има работоспособно правителство и парламент. И най-важното, да покаже, че иска да излезе от зависимостта на САЩ.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички