Вернер Фаслабенд: Русия атакува, когато Западът беше най-слаб

Свидетели сме на създаването на нов световен ред, казва европейският експерт

Вернер Фаслабенд: Русия атакува, когато Западът беше най-слаб | StandartNews.com

* Свидетели сме на създаването на нов световен ред

Вернер Фаслабенд е европейски експерт по отбраната и сигурността. от 1990 до 2000 г. е министър на отбраната на Австрия. Президент е на Австрийския институт за изследване на европейската политика за сигурност (AIES).

- Г-н Фаслабенд, изненадан ли сте от руската инвазия в Украйна?

- През месец юли миналата година Путин оповести своето становище по историята на Русия и Украйна и подчерта, че Русия, Беларус и Украйна са один народ.

Руският президент не би се занимавал с исторически анализи, ако зад това не се криеше нещо много по-важно - претенциите на Русия за контрол над Белорусия и Украйна.

Военната подготовка след октомври 2021 г. беше в тактическо отношение като учебник по военно дело. Русия избра момента, когато противниците ѝ бяха в най-неблагоприятни условия. От една страна, САЩ отслабени от изтеглянето им от Афганистан, Германия със слабо правителство след изборите, Франция с неясен изход от предстоящите избори, британският премиер в безпътица. 

От друга страна, икономическото развитие на Русия беше благоприятно - солидна финансова подложка, за да издържи определено време на всякакви санкции и достатъчно високи запаси от нефт и газ за зимния период.Във военно отношение Русия беше предвидила всички възможни сценарии на развитие и реакции на всякакви възможни изненади, така че Путин показа, че е майстор на политическата тактика. Дали обаче стратегията му ще се окаже печеливша, предстои да видим.

- Вероятно обаче и властите в Киев също са се подготвяли. 

- Отделянето на Донецката и Луганската народни републики през 2014 година благоприятстваха Киев в изграждането на украинско национално самосъзнание у населението в останалата част на страната, което по-рано, с изключение на отделни западни области, почти отсъстваше. С тази военна операция Путин се опитва да компенсира грешката, която Русия допусна последните 30 години, занемарявайки близостта с Украйна и давайки възможност да я отдалечат от Москва. През тези години в страната бе създадено доста широко антируско движение.

- Каква е целта на Путин - да окупира Украйна, да я постави под контрол, да покаже военната си мощ?

-Той обяви, че няма намерение да окупира Украйна, което за страна с такава територия и население така или иначе е невъзможно. Целта е Украйна да бъде поставена под контрол и това да засили позицията на Русия в света. Дали това ще е така или не, ще покаже бъдещето.

- Президентът на България Румен Радев заяви, че Путин може да спечели войната, но надали ще спечели мирът. Съгласен ли сте?

- Днес не е ясно дали след като установи контрол над Украйна, ролята на Русия като световна сила няма да се понижи поради изолацията от ЕС и САЩ. Както и поради попадането й под по-силна зависимост от Китай. Нещата, които стават днес, определено не са от полза и за ЕС в стремежа му към по-независима роля в света.

- През последните 20 - 30 години Русия се очерта като една от алтернативите на ЕС за търговско и инвестиционно сътрудничество. Днес отново са врагове. Какво ще прави по-нататък Европа?

- За Германия днес вече не САЩ, а Китай е най-големият търговски партньор, при това с доста солидна преднина. На трето място е индийско -тихоокеанският регион. Дори и САЩ да загубят още повече своето значение или Китай да забуксува, най-динамичните бъдещи пазари се очертават в южна и югоизточна Азия - Индия, Пакистан, Бангладеш и т.н. Тези страни през последните десетилетия имат силен демографски ръст и прогнозата до 2050-та година е, че тяхното население ще се увеличи с още 500 милиона души.

Но по-важното е, че расте тяхната средна класа, която на практика е носител на очаквания през следващите 25 - 30 години нов икономическия растеж в света. В Китай също, но там вече има достигнато известно насищане. За Европа в близкото бъдеще се очертават 4 значими пазара - Китай, САЩ, източна и югоизточна Азия и Русия.

- А Латинска Америка?

- Тя е със сравнително слаб демографски растеж и слабо развитие на средната класа.Европа ще трябва сериозно да преориентира своята политика, да излезе от концентрацията си върху Китай и САЩ и да отдели по-голямо внимание на индийско-тихоокеанския регион. 

- Няма ли това да доведе до отдалечаване на ЕС от САЩ?

- Естествено, интензивността на връзките между ЕС и САЩ ще намалява, независимо от това коя партия или кой президент ще бъде на власт в САЩ. Друг път няма.

- Нов световен ред?

- В момента се създава. И ние сме свидетели на този процес.

- Появи се информация, че украинският президент Володимир Зеленски се е обаждал на австрийския канцлер Нехамер. За какво може да го е търсил?

- Евентуално Австрия като възможен посредник и Виена като място за преговори между Киев и Москва, а също и като консултант как Киев би могъл да поеме статут на неутрална държава.Въпреки че за последното трябва най-напред да няма военни действия, да има работоспособно правителство и парламент. И най-важното, да покаже, че иска да излезе от зависимостта на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай