Триптих на Франсис Бейкън е най-скъпата творба в света

Триптих на Франсис Бейкън е най-скъпата творба в света | StandartNews.com

Ню Йорк. За рекордните 142,2 млн. долара бе продаден на търг в Ню Йорк триптихът „Три студии на Лушън Фройд" на Франсис Бейкън, като така той стана най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството.

Търговецът на картини от Ню Йорк Уилям Акавела е купил трите картини на търга на "Кристис" от името на неизвестен клиент.

До момента триптихът, създаден през 1969 г., не е продаван на търг. На предварителна продажба той беше оценен на 85 млн. долара, но по-късно дори надмина цената от 119,9 млн. долара, която през май 2012 г. беше платена за прочутото платно „Писъкът" на Едвард Мунк.

Предишният рекорд бе от май 2012г., когато пастелна версия на "Писъкът" на Едвард Мунк бе продадена от "Сотбис" срещу 119.9 милиона долара. Преди това през май 2008г. същата аукционна къща продаде на руския олигарх Роман Абрамович триптих от 1976г. за 86.2 милиона долара.

На търга бяха предложени 69 произведения на следвоенното и съвременното изкуство, а общата събрана сума от тях надвишава 691 млн. долара, благодарение на което събитието се превърна в най-скъпия търг, организиран някога. Той успя да засенчи майския търг на Christie's, в рамките на който произведения на съвременното изкуство бяха продадени за 495 млн. долара.

Една от най-важните продажби на аукциона се оказа тази на огромната скулптура „Baloon Dog (Оrangе)", създадена от Джеф Кунс. Цената на произведението достигна 58,4 млн. долара, надминавайки предварителната цена. Освен това подобри предишния рекорд за най-скъпо продадена творба на жив автор, която до момента беше „Domplatz Mailand (Cathedral Square, Milan)" на Герхард Рихтер. През май тази година тя беше продадена за 37,1 млн. долара.

„Три студии на Лушън Фройд" е само един от трите големи триптиха на внука на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. Когато наддаването за него започва във вторник от 80 млн. долара, най-малко петима души вдигат ръце в надпревара да станат новите собственици на триптиха. Най-високата цена обаче идва по телефона. Спечелилият участник в търга е Gallery Acquavella, която наддава от името на свой клиент.

Сред другите акценти в продажбите е картината „Coca-Cola 3" на Анди Уорхол, която получи цена от 57,3 млн. долара. Творбата „№11 (Без име)" на Ротко, създадена през 1957 г., беше продадена за 46,1 млн. долара. Само шест от всичките 69 произведения не бяха продадени.

Представителите на Christie's смятат, че смайващите цени на голяма част от произведенията на търга са доказателство за силата на пазара на изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай