Спасителят от Камчия пребори цунамито

Старшията на постовете Васил Василев е рибар, тренира момчетата си три пъти седмично

Спасителят от Камчия пребори цунамито | StandartNews.com

Герои са момчетата, аз само координарах действията им, казва старши спасителят на плажа на Камчия Васил Василев. Той и екипът му на 6-те поста на огромната пясъчна ивица в курорта спасиха поне дузина животи от удавяне в гигантските вълни миналата черна неделя. Невижданата трагедия в бурното море взе една човешка жертва - 43-годишен мъж от Белослав, който издъхна от инфаркт.

66-годишният спасител не помни такова цунами край нашите брегове. Вълнението беше 4 бала, истинска стихия, бушуваха 3-метрови вълни. Казаха, че е причинено от земетресение в Поморие, връща лентата назад в кошмарния ден Васил. Според него през минута-две колегите му са вадили удавници. Според лекарския дневник 8 са инцидентите, заради които са фучали линейките, а останалите спасени се връщали от оня свят без докторска намеса.

Васил е от 40 години спасител на плажа, като 3 десетилетия от тях е бил на брега на Аспарухово. Там, където се намира прочутото рибарско селище, и той е един от основателите му. Бил е и председател на местната гилдия, но сега е дал път на младите. През летните месеци е на поста, а през останалото време - във Варненския залив и на 2 мили в него за риба. За него морето е поминък, професия, хоби. Първите хора спасил, докато съвсем млад мятал мрежите за улов. Тогава го посъветвали да изкара курсовете за спасител и направил това през далечната 1982 година.

Сега, докато е през лятото на плажа, синът му излиза със семейната лодка - "Ял-4". А внукът Драгомир, който има една година до пълнолетие, другия сезон вече ще е спасител на плажа, защото е изкарал курсовете. Всъщност и двете му деца, а сега и тримата внуци се занимават с професионално плуване.

Старши спасителят на Камчия с 2 ръце и на 100% e за въвеждане на плажна полиция. Във фаталния ден дори униформените трудно се справяли с неблагоразумните летовници. "Едва не се стигна до бой, за да ги връщаме от морето назад", спомня си Васил. Дори виждайки трупа на жертвата от Белослав, не само пияни руснаци, но и вироглави българи напирали да влязат във водата. На Илинден, когато морето взема най-много жертви и само за 3 дни имало двама удавници, ръководството на Саниториалния-оздравителен комплекс (СОК) "Камчия" заедно със спасителите решили да има патрулираща двойка по цялата ивица на брега, дълга 2 км. Само 600 м от нея са охраняема зона. И това във фаталната неделя предотвратило много трагедии.

Васил координирал действията на всички вътре -от морето. Река Камчия в устието се разбесняла, създала подводни течения и водовъртежи. В един момент и спасителите не можели да плуват и трябвало тях и удавниците да теглят с въже от брега. Спасените не казали и благодаря на момчетата, сигурно от преживения ужас и стрес, но останалите летовници на плажа, станали свидетели на трудната битка със стихията, поздравявали морските мъже. Целият екип е заслужил такова признание, ще напиша благодарствено писмо за тях до областния съвет на БЧК, за да получат морална награда, казва старшията Васил. Той също в морето е имал своя фатален ден, но е оцелял. В далечната 1985 г. спасявал при голямо вълнение майка и детето й. Казал на жената да изчака, докато извади малчугана, но тя със своите 100-120 кг се вкопчила в крака му. Ако той тогава не бил далдисал, за да се освободи от примката, нямаше да е между живите. Успял да изплува, да изкара момчето, а още двама спасители дошли на помощ, за да извадят и майката. Морето дава, но и взема много, казва Васил. Затова не пропуска по три пъти в седмица да прави тренировки със своите юнаци на плажа в Камчия. А за тях всички казват, че са суперекип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай