Неделя,

Спасителят от Камчия пребори цунамито

От: Failed to load user -
4304
Спасителят от Камчия пребори цунамито
A
A
A

Герои са момчетата, аз само координарах действията им, казва старши спасителят на плажа на Камчия Васил Василев. Той и екипът му на 6-те поста на огромната пясъчна ивица в курорта спасиха поне дузина животи от удавяне в гигантските вълни миналата черна неделя. Невижданата трагедия в бурното море взе една човешка жертва - 43-годишен мъж от Белослав, който издъхна от инфаркт.

66-годишният спасител не помни такова цунами край нашите брегове. Вълнението беше 4 бала, истинска стихия, бушуваха 3-метрови вълни. Казаха, че е причинено от земетресение в Поморие, връща лентата назад в кошмарния ден Васил. Според него през минута-две колегите му са вадили удавници. Според лекарския дневник 8 са инцидентите, заради които са фучали линейките, а останалите спасени се връщали от оня свят без докторска намеса.

Васил е от 40 години спасител на плажа, като 3 десетилетия от тях е бил на брега на Аспарухово. Там, където се намира прочутото рибарско селище, и той е един от основателите му. Бил е и председател на местната гилдия, но сега е дал път на младите. През летните месеци е на поста, а през останалото време - във Варненския залив и на 2 мили в него за риба. За него морето е поминък, професия, хоби. Първите хора спасил, докато съвсем млад мятал мрежите за улов. Тогава го посъветвали да изкара курсовете за спасител и направил това през далечната 1982 година.

Сега, докато е през лятото на плажа, синът му излиза със семейната лодка - "Ял-4". А внукът Драгомир, който има една година до пълнолетие, другия сезон вече ще е спасител на плажа, защото е изкарал курсовете. Всъщност и двете му деца, а сега и тримата внуци се занимават с професионално плуване.

Старши спасителят на Камчия с 2 ръце и на 100% e за въвеждане на плажна полиция. Във фаталния ден дори униформените трудно се справяли с неблагоразумните летовници. "Едва не се стигна до бой, за да ги връщаме от морето назад", спомня си Васил. Дори виждайки трупа на жертвата от Белослав, не само пияни руснаци, но и вироглави българи напирали да влязат във водата. На Илинден, когато морето взема най-много жертви и само за 3 дни имало двама удавници, ръководството на Саниториалния-оздравителен комплекс (СОК) "Камчия" заедно със спасителите решили да има патрулираща двойка по цялата ивица на брега, дълга 2 км. Само 600 м от нея са охраняема зона. И това във фаталната неделя предотвратило много трагедии.

Васил координирал действията на всички вътре -от морето. Река Камчия в устието се разбесняла, създала подводни течения и водовъртежи. В един момент и спасителите не можели да плуват и трябвало тях и удавниците да теглят с въже от брега. Спасените не казали и благодаря на момчетата, сигурно от преживения ужас и стрес, но останалите летовници на плажа, станали свидетели на трудната битка със стихията, поздравявали морските мъже. Целият екип е заслужил такова признание, ще напиша благодарствено писмо за тях до областния съвет на БЧК, за да получат морална награда, казва старшията Васил. Той също в морето е имал своя фатален ден, но е оцелял. В далечната 1985 г. спасявал при голямо вълнение майка и детето й. Казал на жената да изчака, докато извади малчугана, но тя със своите 100-120 кг се вкопчила в крака му. Ако той тогава не бил далдисал, за да се освободи от примката, нямаше да е между живите. Успял да изплува, да изкара момчето, а още двама спасители дошли на помощ, за да извадят и майката. Морето дава, но и взема много, казва Васил. Затова не пропуска по три пъти в седмица да прави тренировки със своите юнаци на плажа в Камчия. А за тях всички казват, че са суперекип.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички