Сладки супи за лятото

Студеното ястие е супер десерт за гости мераклии

Сладки супи за лятото | StandartNews.com

Топлите супи често идват в повече на тялото ни през лятото. Единственият им заместител в жегата е тараторът. Но човек може да се разхлади и със сладка супа. Повечето версии на това не толкова популярно ястие у нас се сервират охладени, така че са идеални за времето. Вместо да забърквате тежки десерти, които са пълни с калории и тежат на корема, направете за гостите си лека и освежаваща сладка супа. Добре поднесени в красиви купи и украсени с допълнителни плодове и лед, ще впечатлите всеки ценител. Можете да си направите дори специален лед, като във формичките сложите по една малинка например. Резултатът са красиви ледчета, които говорят колко много сте се постарали. Пазарът изобилства от плодове, така че само изберете любимия си.

От сини сливи

Необходими продукти за 4-5 порции:
- 500 г плодове, 1 ч. ч. сметана или отцедено кисело мляко, 2-3 с. л. захар, жълтък, 250 мл бяло вино, 1 ванилия, 1 щипка настъргана лимонова кора. Начин на приготвяне:
Почистените от костилките сливи се слагат в емайлиран съд, заливат се с малко вода и се варят на слаб огън, докато се изпари водата, след което се претриват през сито. Прибавят се захарта, виното и подправките. Супата се кипва, оттегля се от огъня и се застройва с разбития в сметаната или киселото мляко жълтък. Поднася се добре изстудена с добавка на парченца лед.

С ягоди

Необходими продукти: 2 жълтъка, 125 г захар, 1 ч. ч. захар, 300 г ягоди, 250 г газирана вода, 2-3 с. л. прясно мляко, 2 с. л. пудра захар за разбиване на сметаната, 1 равна част ром или ликьор по избор. Начин на приготвяне: Избират се десетина ягоди, които се нарязват на половинки и се наръсват с рома и част от захарта. Останалите ягоди се претриват през сито. Жълтъците се разбиват с останалата захар и млякото във водна баня. Когато започне да се сгъстява сместа, се оттегля от огъня и към нея се прибавят пюрето от ягодите, разбитата с предвидената за нея сметана и накрая добре изстудената газирана вода. Сместа се разбърква и се изсипва в стъклени купички, в които се прибавят маринованите с рома плодове. Супата до поднасянето й се държи в хладилника.

С череши

Необходими продукти: 500 г обезкостени плодове, 300 мл бяло вино, 450 мл вода, настъргана кора от един лимон, сок от един лимон, пръчка канела, сладолед. Начин на приготвяне: В тенджерата се разбъркват виното, водата, захарта, настърганата кора и сокът от лимона. Прибавя се пръчката канела и сместа се довежда до кипване. Вари се 5 минути, след което се прибавят черешите. Супата се вари още 5 минути. Канелената пръчка се изважда, а супата се охлажда напълно. Прехвърля се в блендер и се пасира до еднородно състояние. Сладката супа от череши се охлажда в хладилник и по желание се поднася със сладолед.

С кайсии

Необходими продукти: 8 броя кайсии, 2 ч. ч. (400 мл) бяло вино, 1 и 1/4 ч. ч. (250 мл) прясно мляко, една виенска кифла, лимонова кора, 2 броя жълтъци, 1/4 ч. ч. (50 г) захар. Начин на приготвяне: Кайсиите се обелват, костилките се изваждат. Половината от кайсиите се задушават в малко бяло вино. Другата половина се сварява в прясното мляко с настъргана лимонова кора и нарязана кифла, след което сместа се пресова. Прибавят се остатъкът от виното и захарта, жълтъците, разбити с 2 лъжици студена вода, притопля се и се заливат задушените кайсии. Изстудява се добре.

С праскови

Необходими продукти: 5-6 броя плодове, пудра захар - 50 г, карамфили - 8 главички, канела, лимонов сок - 2 -3 с. л., сметана - 1 с. л., бял пипер, сол. Начин на приготвяне: Махнете костилките на прасковите и ги нарежете на ситни парченца. Разделете ги на две равни части. Поръсете половината с пудра захар и ги приберете на студено в хладилник.
Кипнете литър вода и сложете вътре останалите праскови. Добавете карамфила, канелата и лимоновия сок. Когато прасковите омекнат, ги пасирайте и оставете да се охладят.
Извадете охладените плодове и ги добавете към пасираната супа. Подправете със сметана, сол и бял пипер на вкус и сервирайте студени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай