Четвъртък,

Само топлофикация Сливен иска от КЕВР намаление в цената

115
Само топлофикация Сливен иска от КЕВР намаление в цената
A
A
A

Във връзка с дискусиите по повод искането от страна на КЕВР за повишение на цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли тази година, потърсихме за коментар по темата изпълнителния директор на „Топлофикация Сливен“ Павлин Костов, който ни разясни повече за факторите и събитията, които се отразяват на сектора и налагат цената на услугата да се повишава.

-  Г-н Костов, направо към основния въпрос. Каква е причината за исканото поскъпване на цената на топлинната и електрическа енергия от страна на повечето Дружества, произвеждащи енергия в страната?

- Факторите, които утежняват нашата дейност са много, но основният, който влияе на нашето развитие е фактът, че сме принудени да закупуваме квоти за емисии въглероден диоксид, чиито цени вървят стремглаво нагоре. Емисиите се търгуват на международен борсов пазар и за последната година цената им нарастна 5 пъти, което сами разбирате драстично оскъпява нашата производствена дейност. А за съжаление прогнозите на световните експерти в областта на енергетиката са за допълнително нарастване на цените на емисиите през следващите петнадесет години.

-  Как се изчислява цената, на която продавате топлинна и електрическа енергия?

- Цената се изчислява на база специално разработен ценови модел, който е одобрен от КЕВР.  Крайната цена към потребителите се формира на база множество показатели. Величината и се формира от производствената мощност на всяко Дружество, броя абонати, присъединени към услугите му и други.

- Вие сте единственото Дружество, което е поискало от КЕВР намаляване на цената на топлинната енергия. На какво се дължи това?

- Нашето искане е за намаление на цената на топлинната енергия от 0,4%. Успяхме да постигнем това благодарение на усилията ни да разнообразим нашия енергиен микс с нови горива, които са добра алтернатива на въглищата. Благодарение на внедряването им успяхме да оптимизираме себестойността на нашата продукция и намалихме до известна степен зависимостта на Дружеството от резкия скок в цените на въглеродните емисии. 

-  С какви нови горива разнообразихте микса?

- От известно време освен въглищата горим биомаса и т.нар РДФ. Положителното е, че внедряването им в производства се толерира от Европейския съюз. Изгарянето на биомаса не крие абсолютно никакви рискове за околната среда и е напълно екологично, а изгарянето на РДФ е начин за оползотворяване на определен вид отпадъци, а политиката по управление на отпадъците е една от приоритетните на Европейския съюз. Проблемът със сметищата е сериозен и присъства в почти всички европейски държави, оползотворяването на отпадъци в различни производства и рециклирането трябва да се превърнат във основен приоритет за всички.

 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички