Само топлофикация Сливен иска от КЕВР намаление в цената

Във връзка с дискусиите по повод искането от страна на КЕВР за повишение на цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли тази година, потърсихме за коментар по темата изпълнителния директор на „Топлофикация Сливен“ Павлин Костов

Само топлофикация Сливен иска от КЕВР намаление в цената | StandartNews.com

Във връзка с дискусиите по повод искането от страна на КЕВР за повишение на цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли тази година, потърсихме за коментар по темата изпълнителния директор на „Топлофикация Сливен“ Павлин Костов, който ни разясни повече за факторите и събитията, които се отразяват на сектора и налагат цената на услугата да се повишава.

-  Г-н Костов, направо към основния въпрос. Каква е причината за исканото поскъпване на цената на топлинната и електрическа енергия от страна на повечето Дружества, произвеждащи енергия в страната?

- Факторите, които утежняват нашата дейност са много, но основният, който влияе на нашето развитие е фактът, че сме принудени да закупуваме квоти за емисии въглероден диоксид, чиито цени вървят стремглаво нагоре. Емисиите се търгуват на международен борсов пазар и за последната година цената им нарастна 5 пъти, което сами разбирате драстично оскъпява нашата производствена дейност. А за съжаление прогнозите на световните експерти в областта на енергетиката са за допълнително нарастване на цените на емисиите през следващите петнадесет години.

-  Как се изчислява цената, на която продавате топлинна и електрическа енергия?

- Цената се изчислява на база специално разработен ценови модел, който е одобрен от КЕВР.  Крайната цена към потребителите се формира на база множество показатели. Величината и се формира от производствената мощност на всяко Дружество, броя абонати, присъединени към услугите му и други.

- Вие сте единственото Дружество, което е поискало от КЕВР намаляване на цената на топлинната енергия. На какво се дължи това?

- Нашето искане е за намаление на цената на топлинната енергия от 0,4%. Успяхме да постигнем това благодарение на усилията ни да разнообразим нашия енергиен микс с нови горива, които са добра алтернатива на въглищата. Благодарение на внедряването им успяхме да оптимизираме себестойността на нашата продукция и намалихме до известна степен зависимостта на Дружеството от резкия скок в цените на въглеродните емисии. 

-  С какви нови горива разнообразихте микса?

- От известно време освен въглищата горим биомаса и т.нар РДФ. Положителното е, че внедряването им в производства се толерира от Европейския съюз. Изгарянето на биомаса не крие абсолютно никакви рискове за околната среда и е напълно екологично, а изгарянето на РДФ е начин за оползотворяване на определен вид отпадъци, а политиката по управление на отпадъците е една от приоритетните на Европейския съюз. Проблемът със сметищата е сериозен и присъства в почти всички европейски държави, оползотворяването на отпадъци в различни производства и рециклирането трябва да се превърнат във основен приоритет за всички.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай