Проклятието на актьорите

Първият Супермен става инвалид, Скарлет О'Хара умира от туберкулоза

Проклятието на актьорите | StandartNews.com

Животът на холивудските актьори не е само пари и блясък. Артистите, стремящи се към все по-големи роли, понякога разбират значението на поговорката "Внимавай какво си пожелаваш". Публиката все още е шокирана от смъртта на Хийт Леджър, който бе намерен мъртъв в апартамента си малко след като изигра култовия злодей Жокера от хита за Батман "Черният рицар". Много хора обвиниха отдадеността му към престъпния персонаж за мистериозната смърт на актьора. В историята на киното има не един или два подобни случая.

Кристофър Рийв стъпва на върха на Холивуд, когато се превъплъщава в първия супергерой Супермен. Високият 193 см актьор навлича синьото трико за първи път през 1978 г. в пълнометражния филм за човека от стомана "Супермен: Филмът". Рийв е запомнен от поколенията като перфектния суперчовек, изигравайки култовия персонаж с много чувство за хумор и самоирония. Филмът се превръща в една от най-печелившите продукции на 1978-а и носи на главната си звезда наградата на Британската академия за най-обещаващ млад актьор. Рийв става световен любимец. И точно когато е на върха на кариерата си, през 1995 след падане от кон по време на състезание непобедимият се превръща в инвалид.

Счупени са няколко вратни прешлена, а Рийв е напълно парализиран, неспособен дори да диша самостоятелно. Въпреки инцидента и лошите прогнози на лекуващите Рийв доказва, че макар и да е Супермен само на екрана, волята му е неунищожима. Дори и в най-мрачните за него времена живее с надеждата, че един ден отново ще е в състояние да ходи. Продължава да работи, заставайки зад камера за режисьорския си дебют "По заник". И въпреки несломимата му воля до смъртта си на 10 октомври 2004-а не намира лек за своята парализа. Умира на 52 години от инфаркт след десетилетие, прекарано в борба с парализата.

Над най-известния супергерой още от 50-те години се носи мълвата, че тегне проклятие. Джордж Рийвс, също изиграл персонажа в сериала "Приключенията на Супермен", е открит мъртъв осем дни преди сватбата си в дома си в Бенедикт Каниън. Мистериозната смърт на 16 юни 1959-а е причинена от огнестрелна рана в главата, а според официалната версия става въпрос за самоубийство. Близки до звездата по това време твърдят, че случаят всъщност е свързан с убийство или със случайно уцелил го куршум.

Според холивудските клюкари проклятието над супергеройския персонаж идва от създателите му Джери Сигъл и Джо Шустър, които били измамени от компанията Dc Comics и не получили пукнат грош за труда си.
Не по-малко трагична е съдбата на Брандън Лий, единствения син на Брус Лий, който се превъплъщава в известния отмъстител Гарвана в едноименния филм. Това се случва по време на сцена с използване на огнестрелни оръжия. Пистолетът срещу актьора се оказва зареден с истински куршуми и това довежда до трагичния финал на поредната заснета сцена. Лий-младши умира в болницата в Северна Каролина на 28-годишна възраст, след което "Гарванът" привлича зрители с мрачната си слава. Смъртта застига младия човек малко преди да сключи брак с годеницата си Елиза Хътън. Много версии са били изготвяни за тази трагична случка. Според някои става въпрос за убийство или родови проклятия и разгневени духове.

Около филма "Полтъргайст", излязъл през 1982 г., също зловещо се шуми. Особено за участта на малката Хедър О'Рурк, главното действащо лице в страшния кинохит със сценарий, написан от Стивън Спилбърг. Малката талантлива актриса, изиграла преследваната от духове Карол Ан Фрийлинг, превърнала се в култ в американската филмова история, се разболява през 1987-а, а диагнозата й е сбъркана от докторите. Те й изписват лекарства за болестта на Крон. Макар и да се подобрява от лечението, бузите й се подуват, а в началото на 1988-а болестта се завръща. Малко преди отново да се върне в лечебното отделение, тя колабира, а по-късно и умира в Детската болница в Сан Диего, няколко дни след 12-ия си рожден ден. Малко след трагичното стичане на обстоятелствата мениджърът й Дейвид Уардов разкрива, че смъртта е причинена от усложнена форма на грип. Според слуховете проклятието, тегнещо над "Полтъргайст", било причинено от духовете на истинските трупове, които били използвани за някои от сцените.

Екранната Скарлет О'Хара също е достигната от жестока съдба. Носителката на "Оскар" Вивиан Лий така и не открива истинското щастие, въпреки че е обградена от любовта на милиарди по света. За ролята си в "Отнесени от вихъра" е препоръчана от втория си съпруг, незабравимия Лорънс Оливие, който я запознава с Дейвид Селзник. По това време продуцентът търси човек за главна роля в екранизацията по романа на Маргарет Мичъл. Вивиан се вписва идеално в ролята. Двукратната носителка на наградата на академията обаче започва да показва признаци на психично заболяване. Крахът й в отношенията с Оливие не спомага за подобряване на състоянието й. Двамата започват да си изневеряват, а звучни скандали скандализират съседите им. Маниакалната депресия, в която талантливата актриса попада, я хвърля в унищожителната бездна на алкохола и лекарствата. Туберкулозата, с която актрисата също е принудена да се бори, отнема живота й на 7 юли 1967-а, едва на 53 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай