Първият в света ЦУМ отворил врати в Париж

Анели Бачева

Първият в света ЦУМ отворил врати в Париж | StandartNews.com

Париж. На левия бряг на Сена в Париж, на "Рю дьо Севр", се намира универсален магазин със славно минало, с не по-малко славно настояще и с цени, които ти "режат главата от кръста", както казва една моя приятелка. Става дума за лъскавия и легендарен "Льо Бон Марше". Ако сте в Париж пред Коледа, посетете го, за да видите що е то богатство, лукс и елегантност.

Групата "LVMH" на най-богатия французин Бернар Арно купува "Льо Бон Марше" през 1984 г. и го прави суперлуксозен универсален магазин на левия бряг на Сена. Миналата есен беше отбелязана 160-тата му годишнина. Легендата Катрин Деньов тогава участва в снимките на документален филм, посветен на този истински символ на парижкия живот. Високата му класа е отражение на духа, шика и умението да се наслаждаваш на живота, което носят французите. Тук са представени всички големи марки, блясъкът е невероятен, с изтънчен вкус е пипнат всеки детайл. На неговата територия е и най-голямата "бакалия", където може да откриеш невиждани и нечувани деликатеси, дошли не само от Франция, а от всички краища на света. Това е раят на гурметата, на изтънчените ценители на хубавото ядене и пиене.
Само до преди две седмици огромните витрини на "Льо Бон Марше" привличаха с безкрайно красиви хрумвания по случай излизането на пазара на дамската чанта "SC Bag". Зад инициалите стои София Копола, а чантата е резултат от сътрудничеството между нея и любимата й марка "Луи Вюитон". От 9 ноември насам коледна украса посреща клиентите. Фантазията на художници и дизайнери е докарана до съвършенство за радост на всички, които прекрачват прага на магазина.

В средата на XIX век тук имало най-обикновен бутик, който енергичният Аристид Бусико и съпругата му Маргьорит превръщат през 1852 г. в голям магазин, достойно отговарящ на образа на Париж -град, набиращ все повече мощ и просперитет. "Льо Бон Марше" е първият в света универсален магазин, който през годините вдъхновява предприемчиви хора от много страни.

Феноменалният му успех дава идеята на Емил Зола за романа му "Дамско щастие", в който се чувства кипежът на един нов и динамичен век. Той нарича магазина "катедрала на модерната търговия". По творбата му ВВС направи тв сериал, излъчван у нас по "AXN White" със заглавието "Истински рай".

През 1869 г. семейство Бусико вече се задушават от теснотията. Имат нужда от простор, от стотици квадратни метри търговска площ, за да осъществят всички идеи, които имат в главата си. За целта възлагат на архитекта Луи-Шарл Боало построяването на нова сграда. Двамата с инж. Гюстав Ефел / който по-късно става "баща" на Айфеловата кула / я замислят като "ода" на модерността, елегантността и парижкия начин на живот. Невероятни са цифрите от онези години! През 1877-ма "Льо Бон Марше" има площ от 50 000 кв. м., 1 788 служители и 72 млн. франка оборот. Това е първият в света магазин, в който на дамите се предлагат модерни дрехи със стандартни размери, а не шити по поръчка. И облеклата, и предметите са с фиксирани цени и етикетчета. През месец януари пък се правели разпродажби - хем да се зарадват клиентките, хем да се облекчат складовете.

За да "зароби" дамската клиентела, магазинът създава първите тоалетни за дами и салон за четене за съпрузите, докато половинките им пазаруват. Затворени до вчера вкъщи, парижанките можели да се разхождат с часове из магазина, да пробват дрехи и продукти и да купуват, разбира се. Най-хубавите неща, произвеждани по цял свят, можели да се намерят само тук. Някои от дамите направо разорявали съпрузите в желанието си да притежават всичко, което ги примамвало по етажите. Колко напред във времето е виждал Аристид Бусико личи от многобройни факти: в началото на XX век 150 млади жени са ангажирани да разпращат по света милиони каталози на магазина, придружени със съответните мостри; развива се услугата доставка по домовете и продажба чрез кореспонденция; афиши, календари, реклами информирали ежедневно за най-новите стоки; за да привлекат майките, ухажвали децата - раздавали им напитки и червени балони, организирали им разходки с магарета...

Семейство Бусико изпреварили Маркс и Енгелс

Любопитна подробност е, че имало дами, които се смущавали от допира на мъжа продавач, когато при проба им нагласявал шапката или ръкавиците. Това дало повод на семейство Бусико да наеме на работа продавачки, които в средата на 80-те години на XIX век вече били половината от персонала. Облечени в черни строги униформи те можели да се ползват от вътрешни разпродажби, но това, което било по-важно - можели да напредват в професията в зависимост не от възрастта, а от ума си.

Собствениците осигурявали на своите служители безплатна храна, нощувка, безплатно медицинско обслужване, имало пенсионна каса, разрешен бил по 1 ден платена почивка седмично...Както изглежда, семейство Бусико преди Маркс и Енгелс открили социализма! Помислено било не само за хляба, но и за зрелищата. Купоните по разни поводи ставали в огромна зала на последния етаж, а в сутерена имало галерия, която показвала изкуството на съвременни художници.
Мадам Маргьорит Бусико също гледала напред във времето. По нейна инициатива за клиентките от провинцията и чужбина през декември 1910 г. отваря врати хотел "Лютесия", който и до днес си остава луксозен и емблематичен парижки хотел, най-шикозният на левия бряг на Сена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай