Понеделник,

Най-големите атентати в България

От: Failed to load user -
Най-големите атентати в България
A
A
A

Какво щеше да се случи, ако Стефан Стамболов, цар Борис III, Людмила Живкова и Андрей Луканов бяха оцелели?

Понякога отстраняването на определена личност наистина променя хода на историята. Крум Благов събира в книгата си "50-те най-големи атентата" онези заговори, покушения и мистерии, които са тласнали България в неочаквана посока. Мястото им в класацията зависи от това доколко са успели. Атентаторите използват убийства, отвличания за откуп, вземане на заложници, но повечето описани престъпления имат политически мотиви - с изключение на три. Политическите престъпления обаче не са осъждани единодушно. Когато каузата на атентатора "устройва", го наричат герой, когато не - престъпник. За Владо Черноземски има песен, а в родния му Велинград е поставена паметна плоча. Разликата между термините "атентатор", "терорист" и "борец за правда" е в мирогледа - следователно е спорна. Комунистическите бойни групи, действали в София през Втората световна война, са героизирани ("В името на народа" на Митка Гръбчева и "Черните ангели" на Въло Радев), а сега жертвите им са почетени с паметни плочи. Почти всички традиционни партии и движения у нас са прибягвали до терористични средства, които техните привърженици оправдават, а противниците им осъждат. Заради това част от описаните атентати сигурно ще бъдат тълкувани различно според убежденията на читателя и мнозина ще са недоволни от подбора на автора.

Книгата "50-те най-големи атентата" излезе за първи път на 12 септември 2000 г. и оттогава претърпя четири издания. Новото, петото, е допълнено с пет атентата. Сред тях е този в Сарафово - поставен на 11-о място, непосредствено след покушението срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Читателите ще намерят в тази глава съвършено неизвестни засега факти, показващи, че има и други терористи освен публично съобщените, които са взривили автобуса. Може да се твърди с вероятност, граничеща със сигурност, че загиналият атентатор не се е взривил сам и не е очаквал това да се случи, т. е. не е камикадзе.

Допълнени са и фактите за другите 50 атентата от първото издание, тъй като през тези години бяха разсекретени досиетата на ДС и партийните архиви на БКП. Познавачите ще оценят и архивните снимки, които се публикуват за първи път.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички