Най-големите атентати в България

Нови факти около трагедията в Сарафово предлага Крум Благов

Най-големите атентати в България  | StandartNews.com

Какво щеше да се случи, ако Стефан Стамболов, цар Борис III, Людмила Живкова и Андрей Луканов бяха оцелели?

Понякога отстраняването на определена личност наистина променя хода на историята. Крум Благов събира в книгата си "50-те най-големи атентата" онези заговори, покушения и мистерии, които са тласнали България в неочаквана посока. Мястото им в класацията зависи от това доколко са успели. Атентаторите използват убийства, отвличания за откуп, вземане на заложници, но повечето описани престъпления имат политически мотиви - с изключение на три. Политическите престъпления обаче не са осъждани единодушно. Когато каузата на атентатора "устройва", го наричат герой, когато не - престъпник. За Владо Черноземски има песен, а в родния му Велинград е поставена паметна плоча. Разликата между термините "атентатор", "терорист" и "борец за правда" е в мирогледа - следователно е спорна. Комунистическите бойни групи, действали в София през Втората световна война, са героизирани ("В името на народа" на Митка Гръбчева и "Черните ангели" на Въло Радев), а сега жертвите им са почетени с паметни плочи. Почти всички традиционни партии и движения у нас са прибягвали до терористични средства, които техните привърженици оправдават, а противниците им осъждат. Заради това част от описаните атентати сигурно ще бъдат тълкувани различно според убежденията на читателя и мнозина ще са недоволни от подбора на автора.

Книгата "50-те най-големи атентата" излезе за първи път на 12 септември 2000 г. и оттогава претърпя четири издания. Новото, петото, е допълнено с пет атентата. Сред тях е този в Сарафово - поставен на 11-о място, непосредствено след покушението срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Читателите ще намерят в тази глава съвършено неизвестни засега факти, показващи, че има и други терористи освен публично съобщените, които са взривили автобуса. Може да се твърди с вероятност, граничеща със сигурност, че загиналият атентатор не се е взривил сам и не е очаквал това да се случи, т. е. не е камикадзе.

Допълнени са и фактите за другите 50 атентата от първото издание, тъй като през тези години бяха разсекретени досиетата на ДС и партийните архиви на БКП. Познавачите ще оценят и архивните снимки, които се публикуват за първи път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай