NASA направи Железния човек

Костюмът X1 дава свръхсили на астронавтите, подходящ е и за инвалиди

NASA направи Железния човек | StandartNews.com

Много скоро "Железният човек" на Тони Старк ще стане реалност. Първата крачка към това са високотехнологичните роботизирани костюми, които ще дадат суперсили на астронавтите. Разбира се, това не означава, че те ще се превърнат в супергерои. Голяма част от способностите на "Железния човек" още дълго време ще си остане научна фантастика. NASA обаче разработи роботизирания екзоскелет X1, който дава защита и дори свръхчовешки възможности на астронавтите при мисиите им към Марс или някой астероид например.

Какво представлява Х1? Първо, 26-килограмовият екзоскелет се навлича върху крака на космонавта, след това специална инсталация се закрепва на гърба и раменете. Екзоскелетът има подвижни части в областта на колената и бедрата, а също така и спомагателни. Те помагат на човека, облякъл костюма, да се обръща, сгъва, катери по стълба и т.н. NASA твърди, че скоро такива екзоскелети ще бъдат изпратени на Международната космическа станция (МКС), за да могат с тяхна помощ астронавтите да увеличат силата на съпротивление в условията на микрогравитация. X1 ще записва данните от всяка сесия и ще ги изпраща на Земята. Там лекари ще следят за здравословното състояние на космонавтите. NASA обаче също така смята в близко бъдеще да изпрати хора доста по-надалеч от МКС. До 2025 г. се подготвя мисия до астероид, а до средата на 30-те години на века и полет до Марс. Тогава X1 наистина ще заблести в дълбокия космос в буквалния смисъл на думата.

В началото на миналия месец представители на NASA съобщиха, че костюмът "ще даде на астронавтите роботизирана "свръхсила" при работа на повърхността на отдалечени планети". "Заедно със скафандъра X1 ще осигури допълнителни възможности за изследване на повърхността и ще облекчи придвижването в условията на малка сила на тежестта. Благодарение на компактността на костюма ефективността на работата му ще се увеличи", добавиха от космическата агенция на САЩ. X1 може да бъде приложен и в други, по "земни" сфери. Като се има предвид, че е и спомагателно устройство при ходене, от него могат да се възползват инвалиди. "Х1 е предназначен да облекчи придвижването по разнообразни повърхности, включително и по стълба", добавят от NASA и уточняват, че предварителните изпитания са били много успешни.

Като основа за Х1 е послужила технологията в хуманоидния робот Robonaut 2 на NASA, който се намира на борда на МКС, и екзоскелета Mina на Института за космически системи в Хюстън. Robonaut 2 е първият хуманоид, изпратен в космоса, стойността му е 2,5 млрд. долара. Той се състои от стационарна платформа, тяло с 38 процесора, автоматизирани ръце с дължина 0,81 км и глава, в която са вградени 5 камери (осигуряват стереозрение, а една от тях е инфрачервена). Хуманоидът е незаменим помощник при множество операции в МКС и извън нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай