Изплези се на стреса

5 луди рецепти, които правят от делника празник

Изплези се на стреса | StandartNews.com

И баба знае как да прогони стреса, докато се пече на плажа. Виж, да намериш балсам за нервите си в напечения офис - това си е задача с повишена трудност. Но и тя има просто и гениално решение, тупат се в гърдите от американското списание Prevention. И предлагат 5 прости трика, с които да отпуснеш душата си, дори да си в центъра на "ада". Ето ги.

Антистрес миризми

Когато си под напрежение, обонянието ти се изостря, защото тялото ти превключва в т.нар. режим на оцеляване. Ако искаш да използваш силите си до краен предел и да си свършиш работата, трябва да помиришеш цитрусово етерично масло - най-добре портокал, обясняват учените. В Бразилия е направено проучване. Разделили доброволци на две групи. На едните дали да миришат етерично масло от цитрус в продължение на 5 минути и след това ги подложили на стрес-тест. Останалите се подложили на експеримента "на сухо". Резултатът - тези с цитруса били много по-спокойни по време на теста. А най-хубавото е, че се отпуснати и щастливи до края на деня.

Радост в чинията

Яж, за да си починеш по-добре - това е другата максима на докторите. Е, не каквото ти падне, разбира се. Ако ще бориш напрежението и лошите мисли, заложи на боровинки. Те са богати на витамин C, който сваля нивата на кортизола, наречен още "хормон на стреса". Лайката също върши чудеса.

Нелепо, но полезно

Да изглеждаш нелепо може и да ти помогне, особено когато се чувстваш напрегнат, смята холивудският гуру д-р Оз. Нацупи се, прави различни смешни физиономии за около 15 секунди, после върни лицето си в нормално положение. Направи няколко "серийки" с идиотски физиономии. Смехотерапията ще ти помогне да освободиш напрежението от лицето, а и от сърцето, смята д-р Оз.

Свещеният обяд

Почивката е свещена - особено обедната, смятат US докторите. Една бърза обиколка около офиса или 5-минутна медитация са като разходка по плажа ще те ободрят и ще се почувстваш като нов и в най-забързания делник. И внимание - ако искаш да живееш по-дълго и честито, въобще не си и помисляй да работиш от вкъщи вечерта!

Затъмнение

Радостта е в очите. Затова ключът към щастието често съвпада с ключа на крушката. Мощната струя светлина може да покачи нивото на стреса, да те накара да огладнееш и дори да ядеш по-бързо, открили са учените. Затова, ако си в напечен период, смени белите крушки със сини, съветват доктори. По-меката светлина ще "отмие" умората, ще ти помогне да спиш по-добре и ще повдигне настроението ти, обещава известният психолог от Манхатън д-р Джоузеф Силона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай