Хакерът без държава

Хакерът без държава | StandartNews.com

Едуард Сноудън, хакерът, който разтърси Щатите с разкритията за свръхмащабно подслушване на НАСА, е от малкото герои на новото време. Смелостта му да изостави прескъпо платена работа, да зареже красивото си гадже и сам да обрече живота си на постоянно гонене е достойна за уважение. Мъжът, който наскоро навърши 30 години, жертва всичко, за да предупреди човечеството от надвисналата заплаха: и тя е тотално следене на милиони.

Едуард Сноудън е роден на 21 юни 1983 година в град Елизабет сити, Северна Каролина.

Като младеж е сред най-изоставащите ученици в училище и така не успява да завърши гимназия.

Сноудън се присъединява към елитните специални части в армията през 2003-та, но само четири месеца по-късно напуска военните, след като ЧУПИ И ДВАТА КРАКА при инцидент на тренировка.

Първата си работа в Агенцията за национална сигурност получава, като е нает за охранител в едно от тайните съоръжения на компанията в Университета на Мериленд.

Въпреки че няма никаква официална квалификация, компютърните умения и нюх му позволяват бързо да се издигне в йерархията на ЦРУ.

През 2007 година е изпратен от ЦРУ да работи под прикритие в американското посолство в

Женева.

Сноудън разказва, че още тогава е мислел да разкрие тайните схеми на правителството, но е решил да изчака изборите през 2008 година и да види дали идването на власт на Барак Обама ще доведе до промяна.

Обама обаче бързо го разочарова. "С очите си видях как той продължава политиката на Джордж Буш, а НАСА става все по-мощна - това, което правят, е екзистенциална заплаха за демокрацията, те знаят по всяко време къде сте и какво правите, не можете да се скриете."

Разочарованието на Сноудън от Обама го кара и да направи дарения за кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия през 2012 година Рон Пол. Сноудън на два пъти превежда по 250 долара на кампанията за Пол, който към този момент се застъпва за по-малко влияние от страна на държавата.

След като се запознава отблизо с методите на работа на американското правителство, през пролетта на 2013-а Сноудън решава да изостави целия си живот и семейство, за да работи за принципите си и да разкрие тайните програми на САЩ, които ненавижда.

На 20 май 2013 година разбива сърцето на приятелката си, изоставя красивата балерина Линдзи Милс, с която живее от 4 години.

Сноудън се сбогува окончателно с родината си, отказва се от заплата от 130 000 долара годишно и се качва на самолета за Хонконг, откъдето прави своите разкрития за правителството на САЩ.

Чрез програмите ПРИЗМА и "Необятен информатор" само през март т.г. НСА е прехванала 97 млрд. комуникации в цял свят, близо 3 млрд. от които в САЩ, твърди Едуард.

За журналистите от "Гардиън" и "Вашингтон пост" Сноудън бил познат с псевдонима Веракс, което на латински означава разказвач на истината. После обаче разкрива истинската си самоличност.

Репортерите на "Гардиън", които първи разговарят с него, споделят, че той се е съгласил да разкрие всевъзможни лични данни - номер на регистрационна карта в ЦРУ, номер на паспорт, номер на социална осигуровка и др. От вестника описват, че той е тих, умен, но и не обича да се самоизтъква.

В документ от 14 юни 2013 година правителството на САЩ повдига серия от обвинения, включително за шпионаж, срещу Едуард Сноудън.

На 15 юни 2013 година стотици демонстранти излизат по улиците на Хонконг с призиви към местните власти да не екстрадират Едуард Сноудън.

На 19 юни 2013 година Джулиан Асандж призовава правителството на Исландия да предостави политическо убежище на Едуард Сноудън. Исландски бизнесмен, свързан с WikiLeaks, съобщава, че подготвя частен самолет, за да прибере Сноудън, при положение че властите в Рейкявик му дадат убежище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай