Данък "чипс" е чиновническа приумица на гърба на бизнеса

Данък "чипс" е чиновническа приумица на гърба на бизнеса | StandartNews.com

Данък "вредни храни" може да доведе единствено до слагане на бандероли на храните, което е пълен абсурд. Това е акцизен данък, а акцизи се плащат за алкохол, тютюневи изделия и кафе - където има доказан ефект върху здравето на човек. Мотото на този данък "В името на здравето на децата" е абсолютно популистко, защото никой повече от нас - българския бизнес, не се грижи за здравето на родните потребители и деца. Ние сме тези, които ежедневно полагаме усилия за това потребителите да ги има и утре, да знаят какво и как да потребяват, така че да се развиваме заедно. Българският бизнес в сферата на хранително-вкусовата и питейна промишленост внася ежегодно в държавния бюджет 3,2 млрд. лв. данъци. Точно толкова е бюджетът на здравната каса за 2016 г.

Нашата социална отговорност се състои именно в това да вкараме тези пари в хазната, да ги изработим, за да може да ги дадем на държавата. Всичко останало е демагогия. А демагогията е типична за политиците. Бизнесът е този, който създава реалните работни места и формира възможностите на държавния бюджет за всяка следваща година. Ако някой някъде в някой кабинет реши, че това е уместен данък, това означава, че бедните в България ще станат още по-бедни. Това означава, че бедните българи ще платят цената на тази чиновническа приумица. Това означава истински проблем за работните места в България. 4300 са работните места, заети само в питейната промишленост. Те ще бъдат затворени. А зад тези 4300 работни места стоят 4300 семейства, които ще останат без източник на доходи. Освен това назад по веригата към доставчиците, производителите на земеделски храни, ефектът ще бъде по-голям от 10 000 души. Обезщетенията, които съкратените ще получат, се равняват най-малко на 20 млн. лв.

Нужно ли е държавният бюджет да се натоварва с такива разходи, при положение, че през последното тримесечие, а и през последната 1 година, българският износ е на плюс с още 2 %? Това значи, че ние сме конкурентоспособна икономика и произвеждаме храни и напитки, които отговарят на всички европейски изисквания и световни стандарти. Опитът да се дискриминира и анатемоса българския бизнес може да стигне до съда за уронване на престиж и до Еврокомисията за неспазена процедура на законотворчество.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай