Археолози намериха най-старата тоалетна

Археолози намериха най-старата тоалетна | StandartNews.com

Буенос Айрес. Гигантска "общинска тоалетна", създадена в зората на динозаврите е бил открита в Аржентина, предаде Би Би Си.

Датирана на близо 240 милиона години, мястото е "най-старата обществена тоалетна в света" и първото доказателство, че древните влечуги са споделяли колективни сметища. Да, става дума за обща тоялетна на динозаври.

Слонове, антилопи и коне са сред съвременните животни, които използват социално договорени точки за дефекация - за да маркират територии и за да се намали разпространението на паразити.

Но и техните най-добри усилия не се доближават до огромните мащаби на този нужник - който чупи предишния рекорд за най-стара тоалетна с 220 милиона години.

Изкопаемите са 40 сантиметра в ширина и тежат няколко килограма - те са били намерени в седем огромни съвкупности във формацията Chanares в провинция Ла Роха.

Виновниците са дикодонти - древни тревопасни.

Това са влечуги подобни на бозайници често срещани в периода триас, когато първите динозаври започват да се появяват.

Фактът, те са споделяли една и съша тоалетна предполага, че те са стадни животни, и са станали такива по стратегически причини.

"На първо място, това е важно, за да се избегнат паразити", каза др. Руу от изследващия екип.

"Но това е също и предупреждение за хищници Ако оставите една огромна купчина, вие казвате: " Хей, ние сме голяма стадо. Внимавай! "

Тоалетната се разпростанява на близо 900 кв. метра.

Намирането на добре запазени корполити е изключително ценно, тъй като са най-добре запазената информация за диетата на древни животни и хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай