Тоалетната ти е много по-добра от тоалетната ми

За два дни темата кой заслужава по-добър кенеф подмени тази за гражданските права

Тоалетната ти е много  по-добра от тоалетната ми | StandartNews.com

По времето на социализма се появи един виц, който май се нуждае от осъвременяване покрай многото снимки на клекала, легла с отходни тръби и други, които напоследък получихме във връзка със случая на Десислава Иванчева.

Другарят Тодор Живков предложил на Станко Тодоров два варианта – да ремонтират студентските общежития или затворите. „Защо пък точно затворите“, попитал Тодоров. А Тато отговорил „Станко, ти оттук нататък студент ще ставаш ли?“

Човек няма как да не се сети за вица, когато види снимките от килията на Десислава Иванчева, разпространени от обмудсмана Мая Манолова. В рамките на коментарите в социалните мрежи видях, че такива били тоалетните в психиатриите /познати лекари споделиха в нета, наистина се ужасих/, в болниците с така наречени нормални пациенти, в училищата и детските градини. Видях ужасяващи снимки, споделени от лекари, но понеже нямам личен опит с тях, ще добавя тоалетната от влака София – Варна, която напоследък се опитах да не използвам, въпреки че пътувах с този влак. Пропуснах да я снимам, но горе-долу прилича на тази в килията на Десислава Иванчева, като изключим факта, че се ползва в движение.

И тук започва истинският смисъл на текста ми – това не означава, че бившата кметица на „Младост“ има право на подобни условия. Просто, не знам защо /не се казвам Иван Хаджийски, който би извлякъл много народопсихологическа информация от въпросните коментари/ мнозина коментатори изместиха темата за правата на Иванчева с това, че подобни тоалетни имало и в Дивдядово, и тя какво право имала да протестира, след като не е на почивка на остров Родос.

Сега поне един бай Кольо, който използва външна тоалетна, си казва „Ама онази поне е в килията. Аз така съм си я направил навремето и така я ползвам“. Има поне и един Иванчо от първи А клас, на който са му натиснали главата в училищната тоалетна и който дори не смее да каже на мама. За разлика от Иванчо, Иванчева сто на сто ще осъди държавата в Страсбург за повече от 100 000 лева /Аз като лаик разсъждавам ангро, за толкова я осъди Николай Цонев, който все пак не бе задържан в толкова нечовешки условия/. Държавата, сто на сто съм сигурна, ще плати на Иванчева в пъти повече след няколко години съдебни дела, но няма да плати на Иванчо и няма да ремонтира тоалетните в ареста, нито килиите, когато изплати колосалната сума на все още неосъдената бивша кметица. Няма да ремонтира,разбира, се, и тоалетните в училището на Иванчо.

Просто за българската държава това не е проблем. Европа написала, че затворникът има право не еди-си колко квадратни метра в килията, но така и не й хрумнало, че трябва да постави и други условия. Например да не ти тече отходна тръба над главата/може би не й е хрумнало, че може да се случи точно тази идея/. Един бивш кандидат-президент вече обясни, че в България така или иначе е пълно с хора, които живеят с външни тоалетни,и това с нищо не им пречи. Пропусна да добави, че след като са външни, хората излизат навън, не са в килия два на три метра, и че сами не са имали възможност да ги ремонтират. А за ремонта на килиите на онези, които държавата е прибрала в ареста, без да са осъдени, и ги държи повече от месеци, вината носи самата държава. И те имат пълното право да я осъдят за това. И това няма да бъде худофествена инсталация.

Нейсе, всички си спомняме инсталацията на Давид Черни с българския кенеф, за който тогава протестирахме толкова много,. След като темата за тоалетните за два дни подмени темата за гражданските ни права, редно е да се запитаме „А може би го заслужаваме?“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай