Стойчев: Очаква ни много тежък мач срещу Франция

Стойчев: Очаква ни много тежък мач срещу Франция | StandartNews.com

Бившият селекционер на българския национален отбор Радостин Стойчев обяви, че полуфиналният мач от европейското първенство между България и Франция ще бъде много тежък за националите ни. Наставникът на Тренто съобщи пред Нова Телевизия, цитиран от "Фокус", че волейболът ни трябва да се развива и да се последва примера на Полша, която направи този спорт национален.

„Мачът с Франция ще бъде много тежък, което не означава, че сме обречени. Франция безспорно е отборът, който се справя най-добре в Европа. Това лято се представят наистина извънредно. Резултатите го показват", коментира Стойчев.

Стойчев и Евгени Иванов коментираха факта, че в Германия не отделят голямо внимание в медиите на загубата от България в сряда вечер.

„В България, ако бяхме загубили, критиките щяха да са унищожителни. От това трябва да се поучим. Самият факт, че България е в Топ 4 в каквото и да е, е за уважение. Този резултат до сега е повече от добър. Нихилизмът в нашето общество е повече от необходимото", заяви Радостин Стойчев, който неизменно е в „Арена Армеец" за мачовете от Евроволей 2015.

„Тези, които са по-лабилни психически се подават по-лесно на фактора - обществено мнение. Резултатът ни обаче е много висок. Смятам, че в такъв момент му прави чест на Ники Пенчев, че е успял да даде всичко от себе си и да помогне на отбора. Всички трябва да сме благодарни за представянето на терена и да сме съпричастни", заяви още Стойчев.

„Това Европейско първенство, еуфорията трябва да послужи именно за това – сега е моментът да се създават школи, да се мисли за бъдещето.

Трябва да има някаква стратегия в тази насока. Когато не играеше българският отбор, залата беше празна. Не уважавам хората, които не гласуват, а после критикуват. Виждайки тази липса, създадохме заедно с Матей Казийски през лятото една школа по волейбол, за да има продължение на тези играчи, които сега гледаме и се радваме. Няма структури, разбирате ли? Как да се привлечат децата", коментира още Стойчев и добави:

„Трябва да вземем пример точно от Полша. Успяха да превърнат волейбола в национален спорт. Те организираха четири федерални центъра за детски спорт. Години след това има резултат. Сега да се фокусираме върху мача с Франция и победата."

„Мисля, че всеки един човек има нужда да се почувства горд, да демонстрира националната си идентичност чрез спорта. Или възхваляваме нещо до краен предел, или го отричаме", сподели Евгени Иванов.

Той също се съгласи, че трябва да се мисли за следващите поколения: „Защото като се освободят местата на тези състезатели, може да се получи вакум. А това в съвременния волейбол е пагубно."

„Занимавам се доста деца между 3 и 7 клас. Много деца има, които харесват този спорт и се опитват да го практикуват, но много са училищата, където няма условия да се практукува този спорт. Колкото до залата и дали е можело да се напълни с повече деца на останалите мачове, на тази възраст децата не се впечатляват от чужденците. Те се впечатляват от нашите батковци. Решихме, че няма смисъл да създаваме изкуствено шумотевица в залата", добави още Евгени Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай