Пламен: Махнат ли Русия, имаме претенции за Рио

Пламен: Махнат ли Русия, имаме претенции за Рио | StandartNews.com

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов разкри, че България може да има претенции за участие на олимпиадата в Рио. Стига на 19 април Русия да бъде извадена от участие на игрите това лято. "Първо все още нищо не е ясно с подготовката. Чакаме на 19 април решението на международната федерация по казуса с положителната допинг проба в руския отбор. На тази база ще знаем дали може да имаме шанс за друга олимпийска квалификация", заяви Гибона пред "Нова телевизия".

"Реално възможностите са малки. Но колкото и да са нищожни шансовете, ние трябва да сме подготвени. И да имаме план за промяна на цялостната стратегия", обясни Пламен. Той разкри и точките в правилника, които ще позволят на нашите да претендират за място в Рио. "Първата гласи, че ако играч бъде хванат по време на състезание и то не е завършило, то могат да бъдат привикани други състезатели или целия отбор за тестове. В този случай важи другата точка. Тя гласи, че за всеки един състезател с допинг при непрекратен турнир, може да бъде санкциониран целият отбор. Според мен има политическа окраска в този скандал. Големият въпрос е дали за тези 3-4 месеца (колкото е предупредителния период) мелдония се изчиства от организма. Ако някой е употребявал преди 1 септември и 6 месеца по-късно препарата стои, всички тези наказания трябва да бъдат преразгледани. И могат да бъдат обжалвани всякакви решения и санкции от УАДА. При положение, че Русия бъде дисквалифицирана, ние реално попадахме на полуфиналите в Берлин. Затова имаме претенции. Възможно е да бъде анулирано цялото класиране на квалификацията. Тогава според правилника, точка "F", се класира най-добрият по ранкинг. Но и тук нищо не е ясно. Ако се гледа световната класация, то това е Полша. В европейската е България. Може да изникне чисто юридически казус. Безспорно ще има натиск от всякъде и всеки ще използва възможните инструментите. И един 1% шанс да има, ние трябва да сме готови", обяви още Константинов. Той разказа и впечатленията си от родното мъжко първенство по волейбол. "Да, гледах доста мачове. Хареса ми равностойността на отборите. Това беше хубава страна. Лошата, това, което мен ме притеснява, е състоянието на софийските отбори. ЦСКА са предпоследни. А "Левски" и "Славия" (б.р. "сините" спечелиха 3:0) играят плейаут. Има положителни неща и те са в провинцията. Но в София е трагично, както и с базите. Трябват 4-5 зали, които са в рамките на 1500-2000 зрители. Сега постоянно има разправии, защото съоръженията не отговарят на изискванията", сподели още селекционерът.

"Благодаря на министър Красен Кралев за вниманието към клубовете и националния отбор. Предстои ни и световно първенство", заяви още Гибона. Пламен не пропусна и своето бъдеще, след като се спрягаше за "Монтана". "За момента съм само начело на националния отбор. Има разговори за тимове в чужбина, но не и в България", завърши Константинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай