Гибона: Държавата да помогне на ЦСКА и "Левски"

Гибона: Държавата да помогне на ЦСКА и "Левски"  | StandartNews.com

Националният селекционер на волейболния тим на България Пламен Константинов призова в ефира на БНТ държавата да помогне на ЦСКА и "Левски". Той говори за изминалото Европейско първенство както и за проблемите на волейбола в страната.

"В този формат България постигна максимума на изминалото Европейско първенство. Остава единствено горчилката от полуфинала. Тя остави по-различни впечатления у хората. Усещането, че бяхме толкова близо до финал и титла. В моя съзнателен живот не е имало случай, в който националният отбор да е било толкова близо до златото. Франция обаче, е най-добрият тим в света", коментира Гибона.

"Факт е, че има проблем с регламента. Някои отбори като Германия на този форум например, се опитват да използват тази възможност, за да уцелят по-слаби противници. Вече има индикация нещата да се преосмислят и преразгледат", продължи той.

"Хубавите зали са недостъпни за обикновените спортове. Базите, които могат да се използват от школите просто липсват. Колко такива съоръжения има в София? Няма! Използват се някакви европейски пари за зала и стадион от селските кметове, които след една година стават складове за ябълки...Ефектът от подобни действия е никакъв. Трябва тези европейски програми да се предоговорят. Другият основен проблем - базите. Много от клубовете плащат наем за такива бази и парите, които трябва да отидат за развитието на ДЮШ се губят. Вместо да отиват за децата, отиват за наем...Това е смешно. Давам няколко примера. Българската федерация по волейбол само за наем на "Арена Армеец" и "Христо Ботев" е дала около 600 000 лева. Това са 20% от бюджета само за тези две съоръжения. Сашо Попов от ЦСКА успя да изплати дълга към НАП сам, но продължава да не получава никаква помощ. Дайте да му помогнем, нищо не се изисква. Голяма работа, че държавата ще обеднее, ако "армейците" не платят "ужасяващия" наем. Левски има 250 деца в школата на Владо Николов. От две години той се опитва да спаси този клуб, но помощ пак няма. Къде е софийска община? Тя трябва да помогне на децата на София", посочи националният селекционер.

"Както работи и се развива държавата, по същите медии го прави и спортът. Основният проблем е, че се залага на моментни събития, работата на парче. Дългосрочните политики липсват, а те осмислят успеха на какъвто и да е спорт. Ние мислим от днес за утре. Системата не работи. Необходимо е ръководителите да разберат, че някой трябва да се жертва моментно в името на това след два или три олимпийски цикъла системата да е заработила", каза още Пламен Константинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай