Неделя,

2018: Скандали, протести  и генерали на ринга  

От: Първан Симеонов, изп. директор на Галъп интернешънъл -
2018: Скандали, протести  и генерали на ринга  
A
A
A

Трудно ми е да определя най-големите скандали на 2018-та, тъй като тя спокойно може да бъде наречена годината на скандалите. Яростното противопоставяне на управляващи и опозиция направи, така че дебнейки се помежду си, цяла година те произвеждаха напрежение. Влизаше се от скандал в протест, от протест в скандал. И в този смисъл годината не беше никак лесна за първата политическа сила – ГЕРБ. Дълго време партията на Бойко Борисов е на власт и има естествено износване. Няма го онзи блясък, който мнозина виждаха у тях в първите им години. Освен това хората вече не се впечатляват толкова, че някои неща се правят с европейско финансиране. Все повече питат как се правят, през пръсти или качествено. Дали не са крадат средства и т.н. 
Освен това не бива да забравяме,че имаше силна опозиция, каквато известно време нямаше. 
И това прави животът на ГЕРБ малко по-сложен.
Трябва да призная, че тази години за пръв път прозвучаха нотки на различия между партията и нейния лидер Борисов. Имаше моменти, в които партията сякаш не се радваше много на всичко, което прави премиерът, главно около смените на министри. Разбира се, много е рано да надценяваме всичко това, но 

си струва една червена лампичка да светне

когато се питаме кое е било новото и важното през тази година. Иначе, ако трябва да бъдем откровени ГЕРБ запази известна преднина пред БСП.
В края на тази година сложната конфигурация на управляващата коалиция не изглежда чак толкова по-различна, отколкото бе в началото на годината. Имаше „приятелски“ огън, който трябваше да докаже, че патриотите са „лошите“, а пък ГЕРБ са „добрите“. 
Това е нормален похват, видяхме го и с реформаторите в предишния мандат. По-важното е, че патриотите се хванаха на въдицата и започнаха престрелки помежду си. Сумарният резултат е, че нагълтаха малко повече вода, отколкото ГЕРБ. По-голямата драма е вътре в патриотите. Парадоксът е, че колкото по-хлабава е по-малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата. По принцип е така, колкото по-несигурни са малките, толкова повече се държат за големите, защото знаят - изпуснат ли се може да нямат втори шанс.
В края на тази безспорно успешна за БСП година, тя по-скоро като че ли достига своя максимум. И от тази линия, в това коренно нагоре, ще бъде в принципно нов етап. Но усещането е по-скоро, че ГЕРБ се рони и лека-полека се изравняват. Да, БСП е пределно мобилизирана, но не е нещо много по-различно от миналата година, продължи тенденцията от тогава. Не виждам да е качила някакво ново стъпало нагоре. Във всеки случай БСП постоянно, през два-три месеца, 

безмислено общо взето, ескалира борбата 

Както се вижда, ГЕРБ отвръща на това с поощряване на вътрешното напрежение в БСП. Още повече, че лидерът на партията Корнелия Нинова и търсената промяна много сериозно се обвързаха. И в тази симбиоза някои виждат опасност за самата нея. Но дори при неуспех на европейските избори на БСП много трудно ще намери по-добър вариант от Нинова. Тя вдигна партията на крака, така да се каже. Друг е въпросът, че мнозина вътре не са съгласни с нейните методи. Но истината е, че редовият социалист е доста съгласен, на нейна страна е.
В момента пиша традиционния годишник на Галъп интернешънъл и като гледам данните не бих казал, че има някаква съществена разлика в сравнение с края на миналата година "в дуела между генералите", както някои определят противоброството между президента Радев и премиера Борисов. Освен всичко друго то е въпрос на здрави нерви: от едната страна да не се предозира, от другата страна - да не се поддаваш. Защото поддадеш ли се, това влиза в плана на противника. Борисов на няколко пъти се поддаде, а поне засега като гледам доверието, Радев май не е пресолил нещата, защото най-важното за един президент е да запази доверието към себе си. И другото, което е в полза на Радев е, че той сега влиза в играта, а Борисов от десетина години е на терена. А в България винаги се търси новото. Генерално, от гледна точка на дългосрочните процеси, има повечко изхабяване на образа на Борисов. Ако продължим със спортния език, в двубоя между двамата генерали няма нокдауни и нокаути, но в края на тази години президентът все пак води по точки.

Записа Матей Бонев


Всички новини от категория Коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички