Вторник,

Търновската конституция е закон от народа за народа

От: Матей Бонев -
247
Търновската конституция е  закон от народа за народа
A
A
A

* На евризборите ще има наказателен вот за цялата политическа класа, прогнозира акад. Георги Марков

* Унизително е действащи войници да си доработват като хамали, защото заплатата не им стига

На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата столица Велико Търново, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил страната ни за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност.

По повод 140-годишнината от паметната дата попитахме академик Георги Марков каква роля изиграва Търновската конституция в историята ни.

---------------------------

- Академик Марков, можем ли да говорим за наш, български принос в създаването на Търновската конституция, при положение, че получаваме готов проект от Русия?

- Конституцията или проектът за Органически устав, както е в оригинала, наистина е изработен в Санкт Петербург, столицата на една абсолютна монархия като Русия, която води поредната война срещу Османската империя и възстановява българската държава.

Този проект обаче е обработен в самото Учредително събрание от една комисия, избрана от народните представители, така че да бъде приспособен към българската политическа действителност. Защото, представете си, в един Дунавски вилает например, където изобщо не са знаели какво е гласуване, искат да направят една европейска държава.

- С какво се родее с напредничавите идеи от онова време Търновската конституция, която е най-дълго съществувалия ни основен закон - над 70 години ?

- Точно преди 140 години при закриването на Учредителното събрание председателят Екзарх Антим I казва: "Ние направихме закони от народа и за народа".

И това наистина най-точно отразява демократичния, европейски дух на Търновската конституция.

- Кое разпалва най-силно страстите на народните представители в хода на дебатите?

- Най-ожесточен е спорът между двете групи депутати - консерватори и либерали, за същността на българския парламент. Комисията, която трябва да обработи руския проект, с преобладаващото мнозинство на консерваторите приема, че народът още не е узрял за тая политическа свобода и предлага двукамерен парламент. Освен Долна камера или Камара на общините да има и Горна камара - Сенат, който да осъществява контролни функции върху решенията на Долната камара.

Петко Р. Славейков от името на либералите държи една пламенна реч, в която заявява, че "българският народ не трябва да се подценява, той е политически зрял". В условията на робството, в една чужда държава е създал училища, читалища, придобил е самостоятелна национална църква. И либералите, а те са мнозинство, категорично се обявяват против идеята за Сенат и тя се отхвърля. Поради което и до ден днешен, за разлика от други държава, ние имаме еднокамерен парламент. Отхвърлена е и идеята на консерваториите за имуществен и образователен ценз на избирателите.

Жените по онова време не гласуват още дори в Англия. У нас омъжените жени получават избирателни права едва през 1938 г. Парадоксът е, че всеобщо избирателно право се дава след 9 септември 1944. в условията на комунистическата диктатура.

- Защо според вас първостроителите ни се отдалечават от идеалите за "чиста и свята република" на Апостола и прегръщат охотно идеята за конституционна монархия?

- По онова време републиките се броят на пръстите на едната ръка - една Франция и една Швейцария в Европа и САЩ. Освен това в Берлинския конгрес изрично е записано, че България ще бъде конституционна монархия и там именно е посочена как да се състави Учредителното събрание. Не всички са избрани, мнозинството влизат в него по право, има и назначени. За съжаление не е било възможно да се осъществи завета на Апостола за "чиста и свята република", признава го и самия Захари Стоянов. България е била възстановена като държава въз основа на един европейски конгрес. И там има едно предопределение за бъдещото устройство на страната.

- Мнозина историци отбелязват, че сред народните избраници в Учредителното събрание са хора като Хаджи Иванчо Пенчович, който е бил в съдебния състав, осъдил Васил Левски, а липсват съратниците на големите ни революционни дейци...

- Една голяма част от тях смятат, че Уредителното събрание трябва да се отложи, защото в него не са включени представители от Македония и Одринска Тракия, които остават под робство. Самите участници в революционите борби са смятали, че все още е много силна болката от разпокъсанотото Отечество.

Те са мечтаели не за Република България, а за Целокупна България. И затова са отказвали да бъдат сред избраниците, които ще влязат в Конака на Колю Фичето във Велико Търново, където е заседавало Учредителното събрание.

- Какво става с вашия комитет "Единение", за който имаше дори подозрение, че ще бъде в основата на бъдеща президентска партия?

- Ние още в началото заявихме, че целта ни не е да правим партия, а да намерим съмишленици, за единението на България, за обединяване около общите национални каузи. В момента сме в близки контакти са над 40 обществени организации, обикаляме страната и работим по тази цел. Неотдавна бяхме с акад. Воденичаров на среща с организацията на офицерите и сержантите от запаса в Тетевен основно да разговоряме за издигане авторитета на Българската армия...

- Точно тази ви среща с генерали и офицери от запаса и бивши ченгета предизвика доста противоречиви коментари. Някои дори заподзряха завера срещу правителството...

- Да, прочетох за тази конспиративна версия от някакъв сайт, но искам да успокоя всички, че на тази среща наистина разговаряхме за състоянието и авторитета на Българската армия. Искам да ви кажа, че всички приветстваха моите дума:

Има - българска армия - има държава! Няма армия - няма държава!

- Толкова ли е окаяно положението в Българската армия?

- Ще ви дам само един печален пример, на който станах свидетел наскоро. Наложи са да пренасям някакъв багаж и потърсих двама хамали. За моя изненада те се оказаха действащи войници.

"Няма как, професоре, да храним семейства с тия заплати, трябва да изкарваме нещо допълнително...", признаха ми момчетата. Това е повече от унизително. Преди да купуват модерни самолети и фрегати, управляващите трябва да помислят за българския войник. Защото и най-модерната техника без войника е мъртва.

- Не дискредитира ли вашата идея за единение, а и безпристрастността на президентската институция присъствието на началника на кабинета на държавния глава Иво Христов в червената листа на БСП за евроизорите?

- Президентът го защити като каза, че всеки у нас има право да се кандидатира за каквото си иска. Това е така, но мисля, че присъствието на началника на президентския кабинет в която и да е партийна листа, е грешка. Още повече, че Иво Христов оглави и неотдавна създадения Съвет за стратегическо развитие при президента. Това може да бъде само повод за нови престрелки между президента и управляващите и в никакъв случай не работи за единението на нацията.

- Вашата прогноза за евроизборите? Откъде могат да дойдат изненадите?

- Някои се опитват да омаловажат сагата с евтините апартаменти, но народът едва ли мисли така. Навсякъде луксозното струва скъпо, но се оказа, че у нас за хората на властта, за политиците то е по-евтино. Мисля, че ще има наказателен вот, народът ще накаже алчните. Не само управляващите, цялата политическа класа ще си изпати.

 

 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички