Търновската конституция е закон от народа за народа

На евроизборите ще има наказателен вот за цялата политическа класа, прогнозира акад. Георги Марков

Търновската конституция е  закон от народа за народа | StandartNews.com

* На евризборите ще има наказателен вот за цялата политическа класа, прогнозира акад. Георги Марков

* Унизително е действащи войници да си доработват като хамали, защото заплатата не им стига

На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата столица Велико Търново, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил страната ни за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност.

По повод 140-годишнината от паметната дата попитахме академик Георги Марков каква роля изиграва Търновската конституция в историята ни.

---------------------------

- Академик Марков, можем ли да говорим за наш, български принос в създаването на Търновската конституция, при положение, че получаваме готов проект от Русия?

- Конституцията или проектът за Органически устав, както е в оригинала, наистина е изработен в Санкт Петербург, столицата на една абсолютна монархия като Русия, която води поредната война срещу Османската империя и възстановява българската държава.

Този проект обаче е обработен в самото Учредително събрание от една комисия, избрана от народните представители, така че да бъде приспособен към българската политическа действителност. Защото, представете си, в един Дунавски вилает например, където изобщо не са знаели какво е гласуване, искат да направят една европейска държава.

- С какво се родее с напредничавите идеи от онова време Търновската конституция, която е най-дълго съществувалия ни основен закон - над 70 години ?

- Точно преди 140 години при закриването на Учредителното събрание председателят Екзарх Антим I казва: "Ние направихме закони от народа и за народа".

И това наистина най-точно отразява демократичния, европейски дух на Търновската конституция.

- Кое разпалва най-силно страстите на народните представители в хода на дебатите?

- Най-ожесточен е спорът между двете групи депутати - консерватори и либерали, за същността на българския парламент. Комисията, която трябва да обработи руския проект, с преобладаващото мнозинство на консерваторите приема, че народът още не е узрял за тая политическа свобода и предлага двукамерен парламент. Освен Долна камера или Камара на общините да има и Горна камара - Сенат, който да осъществява контролни функции върху решенията на Долната камара.

Петко Р. Славейков от името на либералите държи една пламенна реч, в която заявява, че "българският народ не трябва да се подценява, той е политически зрял". В условията на робството, в една чужда държава е създал училища, читалища, придобил е самостоятелна национална църква. И либералите, а те са мнозинство, категорично се обявяват против идеята за Сенат и тя се отхвърля. Поради което и до ден днешен, за разлика от други държава, ние имаме еднокамерен парламент. Отхвърлена е и идеята на консерваториите за имуществен и образователен ценз на избирателите.

Жените по онова време не гласуват още дори в Англия. У нас омъжените жени получават избирателни права едва през 1938 г. Парадоксът е, че всеобщо избирателно право се дава след 9 септември 1944. в условията на комунистическата диктатура.

- Защо според вас първостроителите ни се отдалечават от идеалите за "чиста и свята република" на Апостола и прегръщат охотно идеята за конституционна монархия?

- По онова време републиките се броят на пръстите на едната ръка - една Франция и една Швейцария в Европа и САЩ. Освен това в Берлинския конгрес изрично е записано, че България ще бъде конституционна монархия и там именно е посочена как да се състави Учредителното събрание. Не всички са избрани, мнозинството влизат в него по право, има и назначени. За съжаление не е било възможно да се осъществи завета на Апостола за "чиста и свята република", признава го и самия Захари Стоянов. България е била възстановена като държава въз основа на един европейски конгрес. И там има едно предопределение за бъдещото устройство на страната.

- Мнозина историци отбелязват, че сред народните избраници в Учредителното събрание са хора като Хаджи Иванчо Пенчович, който е бил в съдебния състав, осъдил Васил Левски, а липсват съратниците на големите ни революционни дейци...

- Една голяма част от тях смятат, че Уредителното събрание трябва да се отложи, защото в него не са включени представители от Македония и Одринска Тракия, които остават под робство. Самите участници в революционите борби са смятали, че все още е много силна болката от разпокъсанотото Отечество.

Те са мечтаели не за Република България, а за Целокупна България. И затова са отказвали да бъдат сред избраниците, които ще влязат в Конака на Колю Фичето във Велико Търново, където е заседавало Учредителното събрание.

- Какво става с вашия комитет "Единение", за който имаше дори подозрение, че ще бъде в основата на бъдеща президентска партия?

- Ние още в началото заявихме, че целта ни не е да правим партия, а да намерим съмишленици, за единението на България, за обединяване около общите национални каузи. В момента сме в близки контакти са над 40 обществени организации, обикаляме страната и работим по тази цел. Неотдавна бяхме с акад. Воденичаров на среща с организацията на офицерите и сержантите от запаса в Тетевен основно да разговоряме за издигане авторитета на Българската армия...

- Точно тази ви среща с генерали и офицери от запаса и бивши ченгета предизвика доста противоречиви коментари. Някои дори заподзряха завера срещу правителството...

- Да, прочетох за тази конспиративна версия от някакъв сайт, но искам да успокоя всички, че на тази среща наистина разговаряхме за състоянието и авторитета на Българската армия. Искам да ви кажа, че всички приветстваха моите дума:

Има - българска армия - има държава! Няма армия - няма държава!

- Толкова ли е окаяно положението в Българската армия?

- Ще ви дам само един печален пример, на който станах свидетел наскоро. Наложи са да пренасям някакъв багаж и потърсих двама хамали. За моя изненада те се оказаха действащи войници.

"Няма как, професоре, да храним семейства с тия заплати, трябва да изкарваме нещо допълнително...", признаха ми момчетата. Това е повече от унизително. Преди да купуват модерни самолети и фрегати, управляващите трябва да помислят за българския войник. Защото и най-модерната техника без войника е мъртва.

- Не дискредитира ли вашата идея за единение, а и безпристрастността на президентската институция присъствието на началника на кабинета на държавния глава Иво Христов в червената листа на БСП за евроизорите?

- Президентът го защити като каза, че всеки у нас има право да се кандидатира за каквото си иска. Това е така, но мисля, че присъствието на началника на президентския кабинет в която и да е партийна листа, е грешка. Още повече, че Иво Христов оглави и неотдавна създадения Съвет за стратегическо развитие при президента. Това може да бъде само повод за нови престрелки между президента и управляващите и в никакъв случай не работи за единението на нацията.

- Вашата прогноза за евроизборите? Откъде могат да дойдат изненадите?

- Някои се опитват да омаловажат сагата с евтините апартаменти, но народът едва ли мисли така. Навсякъде луксозното струва скъпо, но се оказа, че у нас за хората на властта, за политиците то е по-евтино. Мисля, че ще има наказателен вот, народът ще накаже алчните. Не само управляващите, цялата политическа класа ще си изпати.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай