Софийският тенис клуб навърши 120 години

Софийският тенис клуб навърши 120 години | StandartNews.com

С турнир по двойки, демонстративни мачове на деца, фотоизложба, малка сбирка от стари ракети и други пособия за тенис и вълнуващо тържество бе отбелязана 120-годишнината на Софийския тенис клуб (СТК) – най-стария тенис–клуб в България.
16 двойки- любители излязоха през уикенда на кортовете в Борисовата градина, близко до Орлов мост. След оспорвани двубои в четирите групи до финала достигнаха два от поканените „тандеми" на столичния ТК „Раковски": Красимир Любомиров – Генчо Генчев и Слави Такев – Андрей Коцев. Наложиха се с 9:4 гейма по-обиграните Любомиров (председател на клуба) и Генчев, съсобственик на популярния ресторант „Двата лъва".

Софийският тенис клуб с основание се смята за „Мека"-та на родния тенис. Още през далечната 1896-а –годината на възобновяването на Олимпийските игри (България е сред 14-е държави- участнички в Атина), група чужденци –дипломати, търговски представители, но и българи, следвали в чужбина, изграждат два глинести корта и спретнат павилион към тях. Тези кортове са и първият спортен обект в нова България.

Юбилеят събра над 120 тенисисти и приятели на тениса от четири поколения : бивши шампиони (Мария Чакърова, Кирил Яшмаков), национални състезатели, треньори, съдии, роднини на покойни вече „звезди" на този спорт, журналисти. Тук бе и доайенът у нас, 92-годиш-ният Хари Василев (екс-шеф на секция „Ветерани"), който все още редовно спазва своя седмичен час за игра. В емоционално слово журналистът Борислав Костурков, бивш състезател и съдия по тенис, разгърна някои от най- славните страници на тази истинска „люлка" на родния тенис. Именно тук са ковали в тренировки или са постига-ли победите си най-големите му имена: Васил Младжов (все още недостижим със своите общо 29 шампионски титли), Мария Чакърова –първа при жените с общо 28 първи места, от които 9 поединично, универсалната спортистка от 30-те и 40-те години Вера Петрунова с рекордните 11 титли на „сингъл", спортистка № 1 на България за 1933 г., рекордьорът при мъжете Николай Чупаров с 10 титли поединично, Мария Чакърова, Юлия Берберян и Любен Генов (и тримата с по 9), най-възрастният шампион със злато на... 44 години – Александър Димитров- Герман и др. Именно тук са предавали своя опит и най-изявените ни треньори, играни са международни срещи.

Председателят на сдружение „ЦСКА завинаги" Александър Чакмаков обнадежди участниците в тържеството с идеите си за развитие на традиционния клуб в обще-ствена полза. Ще бъде изцяло подменено осветлението на кортовете, укрепена сградата, която е паметник на културата, особено внимание ще се обръща на работата с подрастващите в тениса. Вече видими са и грижите на новия управител на базата Антон Дудев за възвръщане на стария блясък на спортните терени и духа на клуба.
Милото тържество след това, на което някои се срещнаха отново след десетки години бе белязано от много спомени, прегръдки, смях, но и сълзи от радост и продължи до свечерявяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай