Ще зарадваме бежанците с телевизия и интернет

Семейства настояват да живеят в палатки и да палят огън

Ще зарадваме бежанците с телевизия и интернет | StandartNews.com

Интервю с Николай Чирпанлиев, шеф на агенцията за бежанците.

- Г-н Чирпанлиев, от назначението си досега преминахте през бунтове, смърт, зарази, дори и бебе се роди преди дни. Каква е равносметката с бежанците до момента?

- Ние работим, даваме фактите и нека другите преценят какъв е резултатът. В нашите бежански центрове има настанени 4303 кандидати, които търсят закрила. Това е с 6% над капацитета. Отделно на външни адреси имаме настанени 4595 човека. През ноември 2013 г. в поделенията на агенцията има регистрирани нови 1206 кандидати, които също търсят закрила. От тях 1038 са сирийци. През месеца са предоставени 424 хуманитарни статута и 45 статута на бежанец. Спрямо предходната година напливът е десет пъти по-голям. Имаме изнесени екипи за регистрация в бежанския център в Харманли, като първата седмица бяха два екипа, а през сегашната екипите са пет. През следващата седмица планираме два екипа в центъра на служба "Миграция" в Елхово и на Гранична полиция.

- Какви са финансовите средства, с които разполагате?

- 6 408 190 евро са от Европейския бежански фонд, 1 624 700 евро са от национално съфинансиране. Имаме още милион евро помощ от Чехия. Обещаната ни помощ от Върховния комисариат към ООН е 3,5 млн. долара и в сряда шефът на БЧК Христо Григоров ми съобщи, че ще получим още 1 млн. евро от правителството на Холандия.

- Как ще се харчат парите от Европа?

- Еврокомисията изключително прецизно следи за разходването на всеки цент. Парите ще се използват за повишаване капацитета за настаняване и подобряване на условията на живот в центровете в Харманли, "Враждебна", "Военна рампа" и за първоначална интеграция на бежанците.

- Ще санирате ли сградите, ще сложите ли бойлери и ще направите ли детски кът, както иска ООН?

- Да. В Харманли сега завършва ремонтът на една от сградите и в понеделник ще настаним 550 човека. Ремонтът на останалите три сгради ще бъде завършен до края на декември. Разчетът е в тях да бъдат настанени 1400 души. В останалите центрове са осигурени минимално необходимите условия за живот, които непрекъснато се подобряват. Когато аз започнах работа на 7 октомври, центровете бяха 3 с 5 сгради, сега са 7 с 11 сгради. За съжаление капацитетът от хора в агенцията не се е променил и той е 133-ма души.

- Нали Министерският съвет отпусна допълнителни средства за още 50 щатни бройки?

- Да. Но това са процедури и ето ние и сега провеждаме поредните интервюта. След това тези хора трябва да бъдат обучени. Във временните мерки пък са ни написани 110 човека да се назначат до 30 април. В Харманли ние нямаме назначен нито един служител, защото нямаме щат за там. И поради тази причина шефът на центъра в Пъстрогор и още един негов колега изпълняват функции на комендант и на всичко.

- Министър Цветлин Йовчев поиска да се разглеждат молбите на 150 бежанци на ден. Как може да стане това?

- Тази задача бе поставена, преди да спадне по естествен път притокът на бежанци заради тежките зимни условия. На мен лично ми се струва, че е много тежка системата на интервюирането. Имам дори усещането, че тя е бюрократизирана умишлено с най-вероятно корупционни цели.

- И вие как ще промените това?

- С промяна в правилника. Ще ускорим процедурата от два месеца до 21 дни. Ако сега сирийците се явяват на три интервюта за статут, то след 15 януари те ще са само две. За всички останали обаче интервютата ще си останат три. Най важното, което вече сме направили е, че съвместно с Гранична полиция ще работят наши регистратори.

- Какви са най-честите проблеми, които срещате с имигрантите?

- Част от чужденците са от цигански произход и нямат елементарни хигиенни навици. Например хвърлят памперси и дамски превръзки в канализацията. Има и случаи на бежанци, които платиха за нанесени щети в лагера. В Харманли две сирийски и едно афганистанско семейство са казали, че те си живеят на палатки и искат да си палят огън. И сега те продължават да си живеят там. Колкото и странно да се струва това на някои хуманитарни организации.

- Ще осигурите ли учители по български за децата, които искат да учат?

- Да. Отделно искаме до Коледа да се инсталира интернет и телевизия, както и да започнем да обучаваме хората на различни професии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай