Терористите вкарват нета в арсенала си

Правилното отразяване може да намали паниката след атентатите, твърдят експерти

Терористите вкарват нета в арсенала си | StandartNews.com

Над 80 журналисти и експерти от 20 страни събра 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии", която се провежда в София. Организатори на форума са Международната академия по телевизия и радио в Москва и Федералната агенция по печата и масовите комуникации на Русия. Основната цел на конференцията е привличане вниманието на световните медии, националните правителства и обществени организации към проблемите по противодействие на международния тероризъм чрез електронните медии. Днес ще бъде приет общ документ, който ще бъде предоставен в Комитета по терора на ООН, ОССЕ, ЮНЕСКО и на правителствата на държавите.
--------------

"Терористите все по-умело използват възможностите на глобалната мрежа, на електронните медии и на социалните мрежи за пропаганда, набиране на последователи и за планиране на атаки". Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на конференцията.

Според него хибридният характер на конфликтите вече е правило, а не изключение. Теростистичните атаки, в това число и кибертероризмът, вече играят ключова роля за постигане на набелязаните политически цели. А нестабилността, идваща от Близкия изток, очевидно

носи сериозни рискове за сигурността на всички

"Бежанските потоци, нелегалният трафик на хора крият заплахи и възможност да се превърнат в инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите на терористичните атаки се превръща в яростен враг на европейската цивилизация", заяви Каракачанов.

Сред участниците във форума, който се проведе в столичния хотел "Маринела", бяха депутатите от БСП Елена Йончева, Тома Томов и Иво Христов, Светлана Шаренкова, бившият вътрешен министър Румен Петков, водещият от БНР Петър Волгин, както и руският посланик в София Анатолий Макаров. Специални гости бяха бившият хърватски президент Стипе Месич и сръбският посланик Владимир Чургус.

"Реални резултати в борбата срещу тероризма могат да бъдат постигнати само чрез обединените усилия на цялата международна общност. Новата парадигма на тероризма е отчасти

последица от бурното развитие на информационните технологии

посочи в изказването си Румен Петков, който се явява и шеф на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество. Той отбеляза, че терористичните организации осъзнават значението на социалните мрежи, средствата за масово осведомяване и дигиталните медии за постигане на целите си. Рискове по отношение на поставянето на проблеми и отразяването на теми, свързани с тероризъм и екстремизъм, създава и неясната собственост на някои медии, които бързо печелят популярност като съдържание, търсещо сензации, допълни бившият МВР шеф.

По думите му от изключително значение е по какъв начин събитията, свързани с тероризъм и екстремизъм, биват отразявани в средствата за масова информация. Правилното отразяване би могло да способства за намаляване на ползите за терористите и за минимизиране на щетите от действията им, добави той. Затова за нормално функциониране на демократичните общества е жизнено важно медиите да не се превръщат в инструмент на тероризма.

"Трябва да положим всички усилия, за да се борим срещу терористичната пропаганда. Световната общност проявява все по-голям интерес към предотвратяването на терористичните действия", посочи в приветствието си на форума посланикът на Русия в България Анатолий Макаров.

Водещ на събитието е един от най-известните руски журналисти Леонид Млечин - председател на Международната академия за телевизия и радио и ръководител на Дирекцията по история и журналистически програми към Руската обществена телевизия.

Конференцията продължава днес с няколко ключови теми - ролята на медиите при отразяването на терористични атаки, предупрежденията за тероризъм в информационното пространство: доброволните „правила за поведение" на електронните медии при такива случаи.

Медиите трябва да работят свръхотговорно

Анатолий Макаров,
посланик на Руската федерация у нас

- Г-н посланик, как ще коментирате домакинството на България на 13-тата Международна конференция „Тероризъм и електронни медии"?
- Тази тема е изключително актуална за всички страни и общества. България е приоритет в момента в много отношения, още повече че предстои отговорното председателстване на ЕС. Така че една толкова важна конференция с такава изключително наболяла и приоритетна тема съвсем нормално е да се провежда тук.

- Обективни ли са медиите при отразяване на терористичните атаки?
- Обективността е условна. Средствата за масова информация трябва да показват събитията, но да го правят грамотно и професионално, за да не създават лъжливи представи и илюзии. Медиите са длъжни да отразяват обективно събитията. Спомням си случая, когато убиха моят колега – посланика на Русия в Турция Карлов. Ако си спомняте колко много медиите показваха човека, който спокойно си стоеше зад гърба му и се разхождаше наляво – нядасно. Всичките медии бяха се концентрирали да го показват как стои с пистолет в ръка. А медиите трябва да работят свръхотговорно!

Оля АЛ-АХМЕД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай