Шифърът Доган в 65 кода

Неудобен съм с търсенето на по-голямата истина, казва почетният председател на ДПС

Шифърът Доган в 65  кода | StandartNews.com

Ахмед Доган става днес  на 65 в годината, когато честваме три десетилетия от началото на българския преход. След време,  историците  ще оценяват бурните събития след падането на Берлинската стена през призмата на произнесените слова от основните  играчи. Човекът, който остава най-голямата политическа енигма  на прехода, е почетният председател на ДПС.
„Стандарт” ви предлага 65 кодови послания, които  могат да разгадаят шифъра Доган.

1. Неудобен съм с търсенето на по-голямата истина.

2. Няма истина като такава. Който си вярва, че познава истината, значи вече се е изкривил достатъчно много.

3. Предпочитам да мълча. Но съм убеден, че мълчанието е също форма на изказ при правенето на политика.

4. Изкривяването на прехода стана, защото реалните субекти, които трябваше да зададат принципите на пазарната демокрация, не бяха елит, а случайни хора.

5. В началото на прехода улицата предимно диктуваше тази криворазбрана демокрация - успява този, който е по-активен и има по-здрави лакти да се добере до центровете, конструирани за реализиране на демократичното общество.

6. Преиграхме в разбирането за демокрация. Искахме да правим неща, които ни утвърждават в собствените ни очи  и пред публиката, без да сме готови за това.

7. Не казвам, че моралът няма връзка с политика. Но откакто тя съществува, още от времето на Макиавели, моралният принцип има друг статус в обществото.

8. Когато отговаряш за интересите на цялото общество, не трябва да се ръководиш само от морални съображения. Те  нямат общ център, скала, а политиците имат за цел да представляват интересите на общността, на държавността.

9. Не може моралните съображения да са над общия интерес и съвкупността в лицето на обществото.

10. Когато мутризацията се появи в обществото, това означава, че нещо в държавата не е наред и че има ниши, които дори тя не осъзнава, че съществуват, особено при нереформирана институционална основа на властта. Мутрите се появяват в икономическото пространство само при неспособност на държавата да се реформира.

11. Медията изигра много лоша роля в прехода, защото не осъзна необходимостта от нова визия за развитието на страната, както и от нов проект за развитието на гражданското общество и държавността.

12. Вината на медията е в изкривяването на ценностите.

13. Ние, в България, вечно чакаме някакъв месия. Това месиянство е като някаква потребност в обществото. То е свързано с бягството от отговорност.

14. Няма външен спасител. Няма и външен виновник. Ние сами сме си виновни за всичко през прехода.

15. Много случайни хора има в политиката. Хора, които влизат в политиката, за да правят лична кариера, а не да помогнат с визия и стратегия за развитието на страната.

16. Политическият терен се превърна в спортна площадка, на която кой бил, кой кого победил… Ще се осъзнае грешката след време, но ще платим много висока цена.

17. Има един неписан принцип в политиката - всеки един управляващ субект сам създава условията и предпоставките за своето собствено отрицание.

18. Политиците представляват интересите на бизнес класата, която е безспорният двигател на обществото.

19. Само в преходни времена политика е решаващ фактор, а икономиката е функция на политиката. А реалната логика е точно обратната:  политиката е функция на икономиката.

20. За голямо съжаление, политическият ни елит си въобразява, че може да задава параметрите за развитие на икономиката. Това е дълбоко заблуждение, защото като резултат може да има само едно - унищожаването на бизнеса и поставянето му на колене.

21. Политическият продукт е рефлекс от икономическия субект на страната.  Не политиците, а бизнесът храни хората, създава заетост, доходност и условия на труда.

22. Ако не се събуди предприемаческият дух на българския бизнес като субект за създаване на доходност, не може да мислим оптимистично.

23. Властта е всеядно нещо. До такава степен, че превръща и бизнеса, който го храни, във форма на собственост.

24. Политически субект, който не осъзнава ролята на БАН по отношение на технологии, иновации, значи изобщо не е в час.

25. БАН е този субект, който заедно с водещите университети могат да ни дадат схема как ускорено да модернизираме страната, как да създадем нови условия за стимулиране на бизнеса.

26. Без научен продукт не е възможно да имаме иновации.

27. Не виждам в следващите 10 години да има условия за романтична политика.

28. За първи път съм притеснен въпреки че по природа съм оптимист. Тревожно е че Европейският съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето, ако решат „да се освободят” от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това.

29. Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката.

30. Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността.

31. Свободата копнее да бъде „разумна свобода”. В противен случай Улицата й зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност…

32. Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието…

33. Когато Улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно.

34. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата.

35. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и „нощен пазач” на стопанския живот на страната.

36. Държавата не трябва да се прави на вездесъщ бизнесмен.

37. Държавата трябва да има пряк ангажимент като основен приоритет да насърчава инвестициите и да разширява пазарната ниша на българския бизнес, а не да превръща страната в периферен пазарен сегмент на чужди производители.

38. Крайната необходимост от повече държавност в икономиката не е протекционизъм. Правят го всички европейски страни с развити икономики и това е основен приоритет на държавата в условията на пазарна икономика и демокрация.

39. Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС.

40. Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората.

41. Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

42. Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в „нароченото гърне“ на етнонацията и на монолитната национална държава.

43. Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

44. Свидетели сме на срив на либералното статукво, на провал на неолиберализма, либералните послания вече не вършат работа

45. Надигащата се нова протестна вълна в света не е само следствие на популизма - процесите в развитието на човечеството са много по-дълбоки, а политическият елит се оказва неподготвен за даване на разумни решения.

46. Геополитическите реалности ни изправиха пред явлението Тръмп и много внимателно трябва да се разчетат знаците на провала на демократите и възхода на републиканците.

47. Който не разбира Широката руска душа не схваща и смисъла за Голямата руска земя.

48. Политиката има нужда от интелектуалците само по време на криза.

49. Аз не съм оптимист, когато стремителното начало се съчетава с месиански пристрастия.

50. Едно е да искаш, друго е да направиш, трето е да ти го признаят.

51. Пътят на България към Европа минава през Босфора…

52. Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим!

53. В духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература.

54. Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

55. Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

56. Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета.

57. В началото е Словото, после идва Делото. Словото на патриотизма обединява и управлява. Езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията.

58. От особена важност е коригиращата функция на медиите.

59. Ако целта е „стани да седна“, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом.

60. Тези, които изграждаха пазарната икономика и пазарната демокрация бяха школувани предимно в стила на политическата икономика.

61. За съжаление, ние не правим разлика между общество и гражданско общество. И ако някой твърди обратното, означава че не е наясно с пазарната икономика като база на гражданското общество.

62. Без пазарна икономика не може да се изгради гражданско общество и реална демокрация

63. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена. Тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя. Така е устроен светът.

64. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени, дори с подкрепата на съседни държави.

65. Убеден съм в бъдещето на ДПС, защото нашата формула е, че ако си наравно с другите, значи вече си изостанал.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай