Ще има общ механизъм за наблюдение на всички страни от ЕС

Според председателя на УС на Европейския институт евентуалното забавяне на гласуването на бюджета в ЕП ще доведе до забавяне на проекти

Ще има общ механизъм за наблюдение на всички страни от ЕС | StandartNews.com

„По-големите критики ще бъдат насочени към Румъния, но тъй като ние вървим в пакет, аз не очаквам да минем между капките“.

Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР председателят на УС на Европейския институт Владимир Кисьов. 

Днес Европейската комисия ще оповести редовните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. 

„Когато има критики към една от двете страни, към другата не са чак толкова благосклонни, че тези 11 препоръки, които бяха дадени, да не бъдат отчетени", каза Кисьов. Според него ЕК вероятно ще изрази желание за реформи и промени в България. „Нещата, които и ние самите виждаме, че не са свършени, че има още какво да се желае“. 

„По-скоро считам, че ще има общ механизъм за наблюдение и доклади на всички страни-членки", каза Кисьов, запитан за перспективата да бъде прекратен мониторингът над България и Румъния, както бе заявено до края на мандата на тази ЕК, който изтича в края на идната година. „Прокрадва се вече тази идея, имайки предвид и поведението на някои от държавите-членки по неспазване на част от общото законодателство и поетите на ангажименти с подписването на договора за членство. Може би там ще бъде акцентът оттук нататък“. 

„За нас е важно отпадането на мониторинга дотолкова, доколкото по един не съвсем коректен начин това се свързва с членството ни в Шенген. Шенген си е един „черен печат“, който седи върху България“, каза Кисьов.

Според него не трябва да бързаме с подписването на Глобалния пакт за миграцията на ООН. 

Владимир Кисьов каза още, че забавяне на гласуването на бюджета в ЕП ще доведе до забавяне на проекти. Това не е желателно, особено за страни като България, които са бенефициенти по всички откриващи се програми, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай